Gazdaság

2012.11.08. 21:01

Újra benépesülhet az Elcoteq Szilva utcai üzemcsarnoka

A Dunántúli Napló infomációi szerint megállapodás született a Flextronics vezetőségével arról, hogy újabb egységet nyisson a cég Pécsen.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Szimbolikus, ugyanakkor nagyon fontos változás történt az egyelőre még üresen álló, elnéptelenedett Szilva utcai ipari épületnél, ahol egykoron az Elcoteq pécsi központi üzeme működött. A főbejáratnál lévő hatalmas Elcoteq feliratot leszerelték, és emelett felhúzták a Flextronics zászlaját az épület elé.

A Dunántúli Napló információi szerint ez amiatt következett be, mert megszületett a megállapodás a Flextronics budapesti vezetősége és Pécs városa között, melyet tudomásunk szerint kormányzati szinten is támogattak. Úgy tudjuk, hogy szervizszolgáltatással foglalkozó üzem nyílik hamarosan a Szilva utcában.

Kerestük a Flextronics magyarországi vezetőjét, még nem sikerült elérnünk őt, mindemellett úgy tudjuk, a cégnél egyelőre nem kívánták kommentálni a hírt.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere viszont megerősítette lapunknak, hogy a Flextronics az Elcoteq egykori üzemcsarnokában, a Szilva utcában szerviz szolgáltatást folytatna. Ő úgy látta, a nagy nemzetközi cég amit döntött a pécsi bővítés mellett, mert jól érzik magukat a baranyai megyeszékhelyen, ahol az Elcoteq korábbi tevékenysége miatt jól képzett, szorgalmas, tapasztalt munkaerő áll rendelkezésre, tömegesen.

A Szilva utca miatt egyelőre nem keresték a munkaügyi központot

Egyelőre nem kereste a Flextronics a foglalkoztatási szolgálatot azzal, hogy közvetítsenek ki számukra munkaerőt, így nincs arról információjuk, hogy hány embert, milyen képzettséggel, milyen munkára, és mikortól keresnek Pécsre a Szilva utcai üzembetörténő beköltözés miatt, válaszolta érdeklődésünkre Stemler Beáta, a foglalkoztatási szolgálat pécsi kirendeltségének vezetője. Hozzátette, hogy amennyiben kapnak ilyen megkeresést, természetesen együttműködnek a céggel, csakúgy mint korábban, amikor tudomásuk szerint, a segítségükkel mintegy százötven embert tudott felvenni a cég a cserkúti telephelyre.

E munkavállalók jó része azokból került ki, akik korábban az Elcoteqben dolgoztak, ahonnan még az utolsó időkben is mintegy kétezer baranyainak kellett távoznia. Sokan azok közül, akik akkor elvveszítették az állásukat, ma is munkanélküliek, így ha hozzájuk fordul a Flextronics, vagy más termelő cég, amely hasonló tevékenységre keres munkavállalót, több száz embert tudnak kiközvetíteni. A legfrissebb, 2012 szeptemberi munkaerőpiaci adatok szerit a régióban 62897, Baranyában 26840 fő a nyilvántartott munkanélküliek száma. Baranyában június óta néhány száz fővel, folyamatosan emelkedett a munkanélküliek száma, januárban azonban mintegy 34 ezren kerestek állást.

Szeptemberben írtunk arról, hogy a Zalaegerszegről érkező riasztó hírek ellenére Pécsett úgy tűnik, nem kell attól félni, hogy az elektronikai gyártó és szolgáltató cégek csökkentenék alkalmazotti létszámukat.

Ezek is érdekelhetik