Gazdaság

2013.04.18. 11:45

Új buszok érkeztek Pécsre, négy Credo Citadell járja holnaptól a várost

Csütörtökön mutatták be Pécs főterén azt a négy vadonatúj, magyar gyártású Credo buszt, amelyek már péntek reggel szolgálatba állnak a baranyai megyeszékhelyen. A város nagy buszbeszerzés előtt áll.

Babos Attila (Dunántúli Napkló)

A sajnos mára már az összeomlás szélén tántorgó pécsi buszközlekedést nem menti meg, de minden bizonnyal hatalmas levegőhöz juttatja a helyi közösségi közlekedési céget az a tíz vadonatúj autóbusz, amelyet május végéig szerez be a pécsi önkormányzat. Vélhetően ezek a Pannon Volán miatt Baranyában is ismert Credo buszok lesznek, a győri Kravtex Kft. gyártmányai, de egy gyorsított beszerzési eljárás lezárása után derül majd ki véglegesen, hogy melyik cég szállíthatja Pécsre az új buszokat, egy harminc darabos járműflottát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A legmodernebb városi kivitelű Credo buszok érkeztek Pécsre (fotó: Laufer László)
[/caption]

Mindenesetre már péntek reggeltől négy új Credo busz, két csuklós és két szóló busz járja majd a pécsi utakat, és segít be a helyi közösségi közlekedés bonyolításába. Hamarosan, legfeljebb május végéig pedig további hat szóló Credo Citadell érkezik Pécsre, a győri gyártó új fejlesztésű, kifejezetten városi közlekedésre szánt, alacsony padlós, légkondicionálóval felszerelt buszai.

Az Euro 5-ös motorral szerelt Credo Citadellt egyébiránt már a pécsiek is tesztelhették akkor, amikor a tervezett buszbeszerzés még közelebbinek tűnt. A 2010 őszi nagy pécsi buszteszt keretében a Citadellt a bama.hu videós stábja is tesztelte.

A járműveket a Tüke Busz a Kravtex Kft.-től legfeljebb hat hónapos tartós bérletbe vásárolja meg, azaz havi bérleti díjat fizet a buszok használatáért. Úgy tudjuk, a buszok darabját havi 580 ezer forintért bérelik.

A májusig érkező tíz busz mellé további 20 (azaz összesen harminc) új jármű beszerzésével számolnak, ezeket szeptemberig szeretnék Pécsre hozni.

A már Pécsett lévő négy buszt a város főterén mutatták be a helyieknek, a városháza előtt parkol a négy busz, amelyekre egész nap folyamatosan felszálltak az érdeklődők, akik a kocsikra vigyázó sofőröktől az őket érdeklő részletekről is kaphattak információt.

A buszokat a délelőtti sajtótájékoztatón mutatták be, ahol a városvezetés részéről Csizi Péter alpolgármester azt emelte ki, hogy olyan állapotban van a pécsi buszpark, amely miatt a helyi közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala sokat csökkent, ezért elengedhetetlenné vált egy új, nagy pécsi buszbeszerzési program elindítása, amelynek első állomása a győri Credo buszok forgalomba állítása.

Csizi Péter úgy fogalmazott, hogy soha többet nem lehet engedni, hogy olyannyira leromoljon a buszpark állapota, úgy elöregedjenek a járművek, ahogyan az történt Pécsett, ezért szükséges új járműveket beszerezni.

Azt mondta, arról, hogy pontosan hány buszt, és mikorra tudnak még hozni, nem szeretne találgatásokba bocsátkozni, az viszont biztos, hogy nagyjából egy hónapon belül tíz új busszal bővül a pécsi járműpark, amely tizenöt régi Ikarust válthat ki a napi forgalomból. Hozzátette: a tíz Credót kifejezetten a pécsi viszonyoknak megfelelően, a helyi szakemberek kéréseit figyelembe véve állítják be a győri cég mérnökei.

Tesztelésre Pécsre érkezett egy ötödik busz is, a győri cég Credo Econell nevű modellje. Ez a kisebb kerekével kimondottan belvárosi forgalomra, kisebb igénybevételre tervezett jármű már jelenleg is járja a pécsi utcákat.

A buszokat a Tüke Busz által felvenni tervezett 1,2 milliárdos hitelből vásárolnák meg. Hogy ehhez kell-e majd még hozzátenni saját erőt, és mennyit, az a beszerzési eljárás lezárása, és a nyertes ajánlat megismerése után derül ki, hiszen Credo Citadellből egy szólóbusz 48, a csuklós kivitel 66 millió forintba kerül, ugyanakkor harminc járművet, 28 szóló- és két csuklós buszt vásárolnának.

Az viszont biztos, hogy a győri cég már jelezte, van kapacitása arra, hogy a harminc járművet a szeptemberi határidőig legyártsa.

A Credo buszok szervizelését a Pannon Volán fogja végezni, a társaság buszparkjában jelenleg is van már 70 darab a győri cég járműveiből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!