Gazdaság

2013.08.15. 09:10

Rózsaszín szemüvegben - Szép dolog a közmunka, de önmagában nem elég

Rendkívül sikeresnek ítéli a közfoglalkoztatást Pécsett a városvezetés. A hivatalos számok azonban elfedhetik a valóságot.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Rendkívül sikeres Pécsett a márciusban indult közfoglalkoztatási program – mondta sajtótájékoztatón Csizi Péter alpolgármester és Moór Eszter, a népjóléti bizottság elnöke.

– Több mint egymilliárd forint értékű munkát végeztek Pécsett a márciusban indult közfoglalkoztatási programban dolgozók Pécsett – jelentette ki sajtótájékoztatón Csizi Péter alpolgármester és Moór Eszter, a népjóléti bizottság fideszes elnöke. A közmunkások Pécs többszázezer négyzetméternyi zöldterületén hetente nyírják a füvet, utakat, járdákat, vízelvezető árkokat tisztítanak, illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg. Sőt, hamarosan nekiállnak az összegraffitizett pécsi buszok megtisztításának is.

Ötszázan kaptak így állást, és közülük nem kevesen városi intézményekben is kaptak munkát. Mindemellett a munkanélküliség is csökkent a statisztika szerint, szociológusok azonban lapunknak azt mondták, hogy a hivatalos számok elfedik a teljes valóságot, ami sajnos már korántsem ilyen rózsaszínű sikersztori.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sok a közmunkás Pécsett, a munkanélküliség is csökkent – A hivatalos számok elfedik a valóságot, a helyzet sajnos egyáltalán nem rózsás
[/caption]

Felvetettük: sokak szerint nem folyik kemény, érdemi, százszázalékos munka a közfoglalkoztatásban. Moór Eszter úgy válaszolt, hogy itt hosszú évek óta munka nélkül lévő emberek dolgoznak, de követelnek tőlük. Ugyanakkor szerinte sajnos a magyar munkahelyek egy részénél sem folyik százszázalékos munka, csak az ott dolgozók épp nincsenek szem előtt.

A munkanélküliség csökkent a megyében, ám Pécsre nem jött mostanság új, nagy foglalkoztató. Csizi Pétertől épp ezért azt kérdeztük, mit tesz, tehet a város ezért.
Elmondta: cégekkel, diplomáciai szervezetekkel és a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal (HITA) folyamatosan egyeztetnek. A HITA a külföldről hozzájuk érkező gazdasági érdeklődést továbbítja feléjük, és szakmai segítséget is nyújt.

A legfontosabb lépés viszont az volt, hogy belevágtak a Pécs Déli Ipari Park kiépítésébe, ráadásul úgy, hogy „két és fél éve semmiféle koncepció nem állt rendelkezésünkre”, és nem is volt hol fogadni a nagy cégeket.Az ipari parkban 80 hektáron novemberre befejeződik a tereprendezés, a közművesítés, májusra megépül egy szolgáltatóház, kisebb vállalkozásoknak. Tárgyalnak cégekkel, de egyelőre többet nem mondhat.
Szociológusok szerint a papíron csökkenő munkanélküliség nem azt jelenti, hogy nőtt a piaci alapú foglalkoztatás, és ha megnézzük, nem nőtt, inkább csökkent az álláshirdetések száma, sokan elhagyják az országot, külföldön keresnek boldogulást.

Ezek is érdekelhetik