Gazdaság

2014.01.03. 14:44

Tavaly sem unatkoztak az adóellenőrök a megyében - Hússal, gabonával csaltak

Unalmasnak egyáltalán nem mondható évet tudhatnak maguk mögött a NAV Baranya Megyei Igazgatóságának revizorai. Az ellenőrök számos emlékezetes esettel találkoztak.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Az üzletekben megforduló revizorok nem csak ellenőrzéseket végeznek, hanem adatokat is gyűjtenek. Ennek érdekében akár egész nyitvatartási időben is figyelemmel kísérhetik az üzlet forgalmát, a napi bevételek alakulását, eloszlását. Így bukott meg egy húsbolt, amelynek a számlálás napján a forgalma 1,2 millió forint volt. A mérést megelőző és követő időszak adatai szerint az átlagos napi forgalom nem mindig érte el a 100 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a tényleges forgalom 10 százalékát sem rögzítették a pénztárgépben.
Ugyancsak feltűnt az adóhatóságnak, hogy egy baranyai társaság papíron megmozgatta szinte az egész ország gabonakészletét – valójában számlázási lánc alkalmazásával próbáltak adót csalni a cég vezetői.

Új módszerként tűnt fel az egy bizonylat, két összeg. A gyanútlan vásárló kifizeti az árut és megkapja a kézi nyugtát, amelyen helyesen szerepel az összeg. A probléma csak az, hogy a bizonylatolás során történt egy kis trükk. Az eladó a nyugtára a teljes összegnek csak az első két vagy három számjegyét írja, majd az eredeti példányt kitépi a tömbből és erre ráírja a hiányzó számjegyeket. Így lesz az 1000 forintból 100 forint bevétel.

Ritkán fordul elő, hogy valamely adózó többször kövesse el ugyanazt a szabálytalanságot, de ez is megtörtént Pécsett egy fagylaltozót működtető vállalkozóval. Ráadásul őszinte alkalmazottat foglalkoztatott, aki beismerte, hogy főnöke utasítására nem használja rendszeresen a pénztárgépet. A „jutalom” sem maradt el a maximálisan kiszabható bírság formájában.

Százhetvenhétmillió volt a rekordjövedelem

Az elmúlt esztendő bővelkedett érdekes fejleményekkel az adózás területén. A NAV Baranya Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint 2013-ban kevesebb személyi jövedelemadót kértek vissza az adózók, 3 milliárd forintot. Baranyában 150 ezren választották az szja-bevallás valamelyik formáját. Ezen belül a megyében több mint 30 ezren éltek a családi kedvezmény lehetőségével.

Érdekesség, hogy a legmagasabb bevallott jövedelem 177 millió forint volt a megyében.
Egyre nagyobb az érdeklődés mind az adózók, mind a kedvezményezettek körében az adóforintok felajánlása iránt. Az egyszázalékos felajánlások összege Baranyában 231 millió forint volt, amelyet 68 ezer adózó ajánlott fel. A legtöbb pénzt kapó szervezet 25 millió forinttal gazdálkodhat az adományozás folyományaként. A legtöbb pénzt kapó kedvezményezettek továbbra is a gyermekgyógyászat, az állat- és természetvédelem területéről kerültek ki, de népszerűek voltak az iskolai alapítványok is.

Behajtott milliárdok

Amikor az adózó nem tud, nem akar eleget tenni adófizetési kötelezettségének, az adóhivatal végrehajtási eljárást indíthat. Az eljárás során a leggyakrabban alkalmazott ilyen eszköz az inkasszó – a bankszámlákról történő leemelés –, majd a jövedelemletiltás, valamint a gépkocsifoglalás és az ingatlanfoglalás.
A végrehajtási cselekmények száma már 2012-ben meghaladta a 64 ezret, a befolyó összeg pedig elérte a 9 milliárdot, és a statisztikák szerint tavaly sem volt javulás e téren.

Új szolgáltatások

Pécsett, a Tudásközpontban minden hónap második keddjén fogadja az ügyfeleket a Baranya Megyei Adóigazgatóság két munkatársa. A szolgáltatás célja, hogy közelebb vigyék az emberekhez az ügyintézést. Novembertől újra bővült az ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszerben elérhető szolgáltatások köre az adóigazolás kérelem benyújtásával, az egészségügyi szolgáltatásra bejelentkezéssel, a bevallásjavítással, és a gépjármű-forgalmazók illetékmentességéhez szükséges nyilatkozattétellel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!