Gazdaság

2014.03.07. 16:27

Luxusautó, értékes ingatlan a NAV árverésén

Tizennyolcmilliós luxusautó, több tízmilliós házak, lakások is szerepeltek a NAV árverési listáján az elmúlt esztendőben. A tapasztalat szerint egyre többen vállalkoznak a licitre.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

NAV Baranya Megyei Adóigazgatósága 693 tételt árverezett elektronikus felületen az elmúlt egy esztendőben. Az adóhatóság tapasztalata szerint nemcsak az árverések száma emelkedett, hanem az emberek érdeklődését is felkeltette a speciális vásárlás lehetősége. Különösen azért, mert a korábbi gyakorlattal szemben az elektronikus árveréseken személyes jelenlét nélkül, egyenlő vetélytársként lehet versengeni egy-egy tételért.

– A NAV tapasztalatai szerint az ilyen módon értékesített vagyontárgyak a hagyományos árverésekhez képest magasabb, általában a végrehajtó által meghatározott becsértékhez közeli vételáron kelnek el. Tapasztalható továbbá, hogy az árverésen licitálók és a legmagasabb ajánlatot tevők között egyre nő azoknak az aránya, akik nem „hivatásszerűen” az árverésen megvett vagyontárgyak továbbértékesítéséből jutnak jövedelemhez – mondta megkeresésünkre Barlai Krisztina, a NAV Baranya Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense.

A tavalyi év érdekes rekordokat is hozott. Az árverésre került vagyontárgyak között például az ingóságok körében 18 millió forint értékű gépjármű bírt a legmagasabb becsértékkel, de a kisebb értékű ingóságok között előfordult jó minőségű alacsonyabb becsértékű (1000 forint körüli nagyságrendű) ruhanemű is. Az értékesítésre kerülő ingatlanok esetében ugyanakkor több esetben is előfordult a 20 millió forintot meghaladó kikiáltási ár.

A NAV megyei szóvivője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden a kikiáltási ár, hiszen a tapasztalatok szerint nemritkán előfordul az is, hogy a meghirdetett tételek annak ellenére nem keltik fel a licitálók érdeklődését, hogy az elektronikus árverés lényegében egész országos piacot nyit meg egy-egy eljárás keretében.

A licit menete

Az árverést az adóhivatal hirdetmény útján tűzi ki, amelyet az Elektronikus Árverési Felületen (www.arveres.nav.gov.hu) jelentet meg, legalább 15 nap időtartamra. A minimumár a becsérték 50 százaléka (gépjárművek esetében a minimumár ennél magasabb is lehet). Az érvényes licit legkisebb összege ezer forint, egymillió forintnál magasabb kikiáltási ár esetén viszont legalább 10 ezer, 5 millió forintnál magasabb kikiáltási ár esetén pedig minimum 20 ezer forint.

Az utolsó pillanatig fizethet az adós

Legyen az érintett gazdasági társaság vagy magánszemély, mindkét kategóriában előfordulhat ingó vagyontárgyak vagy ingatlan vagyonelemek foglalása és értékesítése. Érdemes tudni, hogy fő szabályként a végrehajtó a lefoglalt ingóságok értékesítéséről a foglalást követő 30 nap eltelte után intézkedhet. Ezen időtartamon belül tehát az adós még önként teljesítheti a követelés összegét, és nem kell attól tartania, hogy időközben értékesítik a lefoglalt vagyontárgyait.

Az ingatlan-végrehajtásnak akkor van helye, ha az adótartozás együttes összege meghaladja a félmillió forintot. Ennél kisebb összeg esetén a végrehajtónak vizsgálnia kell, hogy a kérdéses összeg és a kiszemelt ingatlan értéke arányban áll-e egymással. A végrehajtó a lefoglalt ingatlan értékesítését csak 45 nappal azután kezdeményezheti, hogy kézhez vette a végrehajtási jog bejegyzésről szóló ingatlan-nyilvántartási határozatot. Az adós közben itt is kifizetheti tartozását.

Adók, köztartozások

Megdöbbentően magas számú, több mint 172 ezer végrehajtást indított a régióban tavaly a NAV, amiből összességében közel 21 milliárd forintnyi árbevétele származott az adóhatóságnak. A végrehajtások száma a jövedelemletiltások és az inkasszók gyakorisága miatt ugrott meg ilyen rendkívüli módon. A változó jogszabályok ugyanis tavaly év elejétől a NAV hatáskörébe utalták a nem teljesített helyi adók és részben a ki nem fizetett közüzemi tartozások behajtását is.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!