Gazdaság

2014.04.04. 19:07

Tavaly kétmilliárd forint értékű munkát végeztek el a közmunkások Pécsett

Idén már csaknem kétezer közmunkás dolgozik a városban, azonban vannak, akik megalázónak tartják a kiosztott feladatot.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

A hét elején látványos lendületet vett a közfoglalkoztatás, az utak mentén és a köztereken is megkezdték a takarítást a munkások. Az autósoktól is több figyelmet követeltek a láthatósági mellény nélkül dolgozó brigádok, amelyek a járdaszegélyek mellett takarítják a főbb városi utakat.

Lapunk kérdésére Moór Eszter, az önkormányzat népjóléti és sportbizottságának elnöke elmondta, jelenleg összesen 1900 közfoglalkozott dolgozik a városban, elsősorban építőipari szakmunkás, adminisztrátor, munkavezető és segédmunkás munkakörökben.

– Nagyon sok feladat megoldásában vesznek részt a közmunkások, ilyen többek között a belvízelvezető árkok kitisztítása, építése, illetve a meder megerősítése betonelemekkel, lakásfelújítási munkák, különböző szociális feladatok ellátása, adminisztrációs tevékenység, a városi utak és közterületek karbantartása.

Egész évben folyamatosan biztosított a közmunkások foglalkoztatása, jellemzően 5–12 hónapig terjedő időszakban. A tavalyi adatok alapján több mint kétmilliárd forint értékben végeztek munkát a közmunkások.

Moór Eszter elmondta, a munkakörökhez és munkafeladathoz igazodóan a közfoglalkoztatottak egyéni védőfelszerelést és munkaruházatot kapnak. Például a zöldterületi és utak-járdák karbantartási programjában részt vevők védőkesztyűt, a közúti forgalom mellett végzett munka esetén pedig láthatósági mellényt is kapnak, melynek használata a munkavégzés alatt kötelező.

Ugyanakkor a közfoglalkoztatottak havi keresete január elejétől 2,4 százalékkal emelkedett, ez 8 órás munkaviszonyban bruttó 99 100 forintot jelent a szakképzett munkásoknak, és bruttó 77 300 forintot a segédmunkásoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!