Gazdaság

2015.01.03. 19:53

Kevesebben vagyunk Baranyában, de tavaly több vendéget fogadtunk

Csekély mértékben emelkedtek a bérek az elmúlt évben, alig száz lakás épült Baranyában. Néhány érdekes adat 2014-ről.

K. E. (Dunántúli Napló)

A népesség fogyása, ugyanakkor a házassági kedv emelkedése jellemezte 2014-ben Baranyát. Több gyermek született, és kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a kedvező folyamat is csak lassítani tudta a népesség fogyását.

A legfrissebb statisztikák szerint tavaly elenyésző mértékben növekedett Baranyában a munkaviszonyban állók száma. A KSH adatai alapján emelkedtek a fizetések, azonban ennek kedvező hatását nem minden ágazatban – az egyes gazdasági, szolgáltató profilok, valamint közszféra ágainak kevesebb mint felében – érezhették az alkalmazottak.

A megyei gazdasági környezet alakulását talán az épült lakások számával lehet a legjobban jellemezni: igazán nincs mire büszkének lennünk, hiszen 2014-ben alig száz új otthon épült Baranyában. Ezek túlnyomó része magánerős építkezés volt, az utóbbi években nem jellemző a továbbértékesítésre szánt vállalkozói lakásépítés.

Örvendetes fejlemény, hogy két-három szűk esztendő után újra élénkült a vendégforgalom Baranyában, örvendetes módon összességében az idelátogató turisták és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma is figyelemre méltó mértékben emelkedett tavaly.

Tudta-e, hogy...?

– Baranya megyében 2014 januárjában 373 984 ember élt, az ország népességének 3,8 százaléka. A lakónépesség egy év alatt csaknem egy százalékkal csökkent.

– A magasabb születésszám és a kedvezőbb halandóság hatására kisebb mértékben fogyott a népesség: 2014 első kilenc hónapjának 1268 fős természetes fogyása négyötöde volt az egy évvel korábbinak.

– Élénkült a házasodási kedv, az első háromnegyed évben 1321 házasságkötés történt megyénkben.

– Egy év alatt 16 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján 2014. szeptember végén 18 372 munkanélkülit tartottak nyilván Baranyában.

– A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havonta bruttó 193 ezer forintot kerestek, a családi adókedvezmény nélkül számított nettó átlagkereset 126 ezer forintot tett ki.

– A megyébe látogató 210 ezer turista több mint 500 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!