Gazdaság

2015.05.28. 12:06

Gáz után: áram, távhő is az államtól

A gáz után a lakossági villamosáram- és távhőszolgáltatásban is közvetlen piaci szereplőként jelentkezik az állam. A tervek szerint előbbi területen akár már idén lehetőség nyílik a fogyasztók átlépésére.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A következő két hétben olyan megállapodások várhatók, amelyekkel az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) a gáz- után az áramszolgáltatást is megkezdheti a jövő félévben, és a távhőszolgáltatással kapcsolatban is megkezdődtek az egyeztetések.

A kormányzati tájékoztatás szerint a tárgyalások nyomán első körben mintegy 90 tisztán önkormányzati távhővállalat – Baranyában Komlón, Mohácson, Siklóson, Szigetváron és Szentlőrincen működnek ilyenek, Pécsett 51/49 százalékarányban önkormányzati, illetve privát tulajdonú a távfűtő cég – kerülhet állami érdekkörbe. Így a nemzeti közműszolgáltató olcsó gázt, olcsó áramot és olcsó távhőt szolgáltathat majd.

A gázpiac megnyitása kapcsán – Pécsett nyitotta meg első ügyfélszolgálati pultját az ENKSZ – egyelőre visszafogott az érdeklődés. Az ügyfelek aktivitását ugyanakkor növelheti, ha eddigi szolgáltatójuk – mint Dél-Dunántúlon az E.ON – kilép az energetikai piacról.

Szakmai körökben úgy látják, hogy a piac koncentrálódása, a párhuzamos tevékenységek fokozatos felszámolása még valóban rejt árcsökkentő tartalékot.

Ám sokan kétségekkel fogadták a távhőszolgáltatás gyors állami kézbe vételét. Egyrészt a meglehetősen különböző – önkormányzati, privát, vegyes – tulajdonosi összetételek miatt, másrészt a településenként különböző technikai adottságok és elszámolási módozatok okán.

Bonyolult ügyletek

Az egységes állami energiaszolgáltatás keretein belül a távhő bevonása mutatkozik a legnehezebb és leginkább összetett feladatnak. Egyelőre nem tudni, hogy az állam az érintett cégeknek kizárólagos tulajdonosa akar-e lenni, vagy, hogy az állami „érdekkörbe” beleértendők-e az önkormányzatok is. 2013 elején 60 hazai hőszolgáltató volt legalább 98 százalékos önkormányzati, 22 pedig vegyes tulajdonban – ilyen például a pécsi is –, a többiben nem volt önkormányzati hányad.

Sok múlik azon is, hogy mit tervez az állam a távhő termelőivel, ma ugyanis nagy az átfedés a szolgáltatók és a termelők között. Sok településen ugyanaz a többségi önkormányzati tulajdonú társaság állítja elő és értékesíti a távhőt, és nyújtja emellett a többi közműszolgáltatást is. Negyvenöt olyan szolgáltató volt, amely kizárólag saját előállítású hőt adott el, és csak 17-nek nem volt saját távhőtermelése.

A különbözőségek felmérésére még idén megindulhat a szektor átvilágítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!