Gazdaság

2015.07.17. 17:47

Bérek: 44 ezerre az országos átlagtól

Tovább nőtt a megyében bérből, fizetésből élők leszakadása az idei esztendőben. Az első negyedéves fizetési adatok tanúsága szerint az egészségügy a legrosszabbul fizető terület, a legjobban a pénzügyi szolgáltató szektorban kerestek.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az első negyedévben Baranyában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havonta bruttó 195 ezer forintot kerestek. Ezt figyelembe véve a családi adókedvezmény nélkül – ami viszont komolyan javíthat a béren – számított nettó kereset 128 ezer forintot tett ki. A megyei keresetek országostól való lemaradása továbbra is jelentős, az itt élők az év első három hónapjában az országos átlagnál 44 ezer, a legmagasabb fővárosinál pedig 111 ezer forinttal kevesebbet vihettek haza havonta személyenként.

A listát böngészve a keresetek egy év alatt az országosnál kisebb mértékben, mindössze 1,8 százalékkal emelkedtek, ezen belül a szellemi foglalkozásúaké 1,3, a fizikaiaké 2,3 százalékkal haladta meg az előző évit. A fizikai munkát végzők keresete ugyanakkor csaknem felével, 44 százalékkal maradt el a szellemi foglalkozásúakétól.

Évek óta erősödő új kategóriaként jelentkeznek Baranyában is a kereseten felüli, egyéb munkajövedelmek. Ezek az összes jövedelemnek átlagosan 3,5 százalékát adták Baranyában. A juttatás átlagos összege megyénkben meghaladta a havi 7 ezer forintot.

A jövedelmi adatokhoz kapcsolódóan fontos információ, hogy Baranyában a megyei székhelyű, legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 2015 I. negyedévében átlagosan 81 ezren dolgoztak, 1 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A változás elsősorban a szellemi foglalkozásúak, illetve a versenyszférában dolgozók körét érintette, míg a fizikai foglalkozásúak és a költségvetés területén dolgozók létszáma nem változott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!