Gazdaság

2015.07.05. 12:38

Eső és aszály: felemás lehet a gabonatermés

A repcét a legtöbb helyen már betakarították, az árpa is jól halad, a búza jövő héten kerülhet sorra.

K. E. I.

Javában folyik a gabona betakarítása a megyében. A gazdák már most látják, hogy ez az év nem lesz kimagasló. Túl sok volt az aszály, amikor meg esett, pont rosszkor.

Székely Szilárd egyéni vállalkozó kérdésünkre elmondta, a megye északi területein sok kárt okozott a hathetes tavaszi aszály. Csak egyszer volt később nagyobb mennyiségű csapadék, ami valamennyire megmentette a termést. Kevés lett az árpa, a repce, már csak a búzában bíznak. Utóbbit várhatóan 10–15-e körül kezdik learatni, bár a 35-36 fokos hőség valószínűleg nem kedvez majd a növénykultúráknak.

Az Újpetrei Gazdák Zrt.-nél szintén kivárnak, de meglehet, hogy már a hétvégén nekiállnak a munkának. A repcével viszont majdnem végeztek. A gazdák bevallása szerint a termés nem lett túl jó idén, nagyjából a tavalyi mennyiség felét tudták betakarítani. Ennek az az oka, hogy amikor elvetették a magokat, volt egy hevesebb esőzés, ami kimosta őket a domboldali földből. (A sík területeken pont fordítva történt: ott beleverte a földbe a csírázó magokat az eső, illetve elvitte őket a hideg.) A búzával nincs ilyen gond, de azt egyelőre még nem látják, takarmány- vagy étkezési búzának lesz alkalmas. A remények szerint, akár csak a korábbi években, jó lesz a minősége, így magasabb áron tudják majd értékesíteni.

Idén – a tavalyi évvel ellentétben – a gazdáknak nem kellett különösebb küzdelmet folytatniuk a pockokkal. Az évek óta aktív kártevő ezúttal nem pusztított a gabonában, így nem kell attól sem tartani, hogy lesznek olyan táblák, amelyek már aratás előtt úgy néznek ki, mintha félig levágták volna a területet. Ennek vélhetően az az oka, hogy kisebb lett a populáció és hatékonyabb a védekezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!