Gazdaság

2015.08.05. 14:38

Adóslista: négy és félmilliárddal tartozik a rekorder

Tizenöt cég, és több tucatnyi magánszemély, valamint egyéni vállalkozó szerepel a megyéből a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legnagyobb adósokat feltüntető legfrissebb listáján.

K. E. (Dunántúli Napló)

Ami a cégeket illeti, nem meglepetés az immár évek óta nem működő, tartozásait görgető Elcoteq jelenléte. A listán ugyanakkor számos kereskedelmi és ingatlanfejlesztő cég, szociális foglalkoztató, de még művészeti alapítványi intézmény is szerepel. Túlnyomó többségük korlátolt felelősségű társaság – néhány közülük felszámolás alatt áll –, vagyis esély sincs arra, hogy valaha kiegyenlítsék tartozásukat.

Ahogy a cégeknél, úgy a magánszemélyek (48) és egyéni vállalkozók (33) között is a legtöbben pécsi székhelyűek, illetve lakosok. Érdekesség viszont, hogy a tartozó vállalkozók zöme városokhoz kötődik, ugyanakkor a magánemberek között olyanok is vannak, akik Baranya aprófalvaiban – például Rózsafán, Iváncsán, Gyöngyfán, Versenden vagy éppen Lothárdon – élnek.

A gazdasági társaságok esetében 100 milliós, míg a magánszemélyek, egyéni vállalkozók esetében 10 millió forint fölötti hat havon túli tartozással lehet felkerülni a „szégyenfalra”. Baranyai egyik kategóriában sincs a rekorderek között, de még az első tízbe sem fértek be cégek, magánemberek a megyéből.

A friss listán egy adózónak kétmilliárd, míg kettőnek egymilliárd forintot tesz ki az adótartozása, amit még kiegészít jelentős, szintén milliárdos nagyságrendű bírság és késedelmi kamattartozás is. Érdekesség, hogy a harmadik helyen már egy magánszemély, a budapesti Szabó László áll, akinél 986 millió forint adóhiányt és még 653 millió forint jogkövetkezményt állapított meg a hatóság. Ami az abszolút sorrendet illeti, a rekorder a Pnost Trade Kft., amely egymaga 4,4 milliárd forinttal tartozik az országosan 60,6 milliárd forintra rugó kintlévőségből.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!