Gazdaság

2015.08.18. 11:55

Ingatlanbiznisz: milliók múlhatnak az óvatosságon

Nem szárnyal, de megmozdult a baranyai ingatlanpiac. A lakásukat, házukat árulóknak és a vevőjelölteknek is érdemes óvatosnak lenniük.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Egyesek nem etikus módszerekhez folyamodnak, ami nem tesz jót a tisztességesen dolgozóknak, nem egy, nem két baranyai ingatlanügynök mondta ugyanezt az elmúlt hetekben. Azt kértem tőlük, beszéljenek az esetleges trükkökről, buktatókról.

A baranyai ingatlanpiacon van némi pezsgés, főképpen Pécsett, de a nagy országos erősödés még nem tapasztalható. Akinek jó helyen lévő, jó állapotú ingatlanja van, reális áron maga is el tudja adni. Ennek azért van jelentősége, mert ha egy nagyobb, jobbára országos hálózattal rendelkező cég ügynökével köt valaki megbízást arra, hogy árulja házát, lakását, két- vagy háromféle szerződéstípus közül választhat. Az eladó számára a kiemelt vagy kizárólagos megbízás tűnik jónak, amikor is „csupán” a vételár 3-3,5 százalékát teheti zsebre az ingatlanos, ha elad. Szemben a 4,5-5 százalékkal, amit akkor kérnek, ha a tulajdonoson kívül más ingatlanos is árulhat. A 1,5-2 százalékos eltérés miatt könnyű a kizárólagosságra rábeszélni a tulajdonosokat, ám azt egyesek igazából a bánatpénz, a minimális megbízási díj miatt teszik.

A kisebb cégek 20–25 ezres bánatpénzért dolgoznak, némely nagyobb társaság viszont akár tízszer magasabbért. Ezt akkor is ki kell fizetni, ha végül a tulajdonos maga adta el a házat, lakást a szerződés időtartama alatt, s akkor is, ha az ügynök a kisujját sem mozdította. Láttunk több olyan szerződést, amelyben 200–250 ezer forint volt a tízmillió alatti ingatlan utáni bánatpénz. A piszokság az ügynökök szerint is az, hogy e részeket némely szerződésekben kisebb betűvel, a többoldalas iromány hátsóbb oldalain, esetleg tollal írják le, s bizony nem egy esetben az eladó nem, vagy nem megfelelően lett tájékoztatva erről. Jótanácsként azt mondták, az ingatlan tulajdonosa mindig kérdezzen rá a szerződéskötés előtt arra, mikor és mennyit kell fizetnie, akkor is kell-e, ha ő adja el az ingatlant.

Vevőként kérdezzünk rá minden fontos információra, osztatlan közös-e, hitellel terhelt-e. Egyesek szerint a helyszínen ne adjunk foglalópénzt, mert ha félreértés van, elveszhet, vagy később úgy kellett visszaperelni.

Trükkös, néha egészen piszkos módszerekkel próbálkoznak

Tipikus trükk, hogy magánemberként, vevőjelöltként jelentkezik be és néz meg egy ügynök egy ingatlant, s már csak akkor fedi fel magát, ha véget ért a lakás bemutatása, esetleg csak később. Főképpen azon magán- hirdetéseknél, ahol pedig kikötötték, hogy ne keressék őket ingatlanosok – azt mondják, nem vették észre. Tipikus az is, hogy bár olvasták ezt, de éppen el tudnák adni, mert van egy ügyfelük, aki régóta éppen olyan házat, lakást keres, ám sok esetben a régi ügyfél, jó barát, volt kolléga időközben megtalálta álmai otthonát – addigra azonban megkötötték a megbízási szerződést.

Nyilvánvaló, azt lehet átverni, aki hagyja, mégis gyomorforgató, s az egyik legsötétebb, ha nem is a leggyakoribb esettípus, amikor gátlástalan ingatlanosok meggyőzik az eladót, hogy nem ér annyit a háza, lakása, amit gondolt, aztán vagy ők veszik meg igen alacsony áron, s később nagy haszonnal továbbadják, vagy eleve olyan szerződést kötnek, amely sikerdíjról szól. Az eladó kiköti a minimumárat, az a feletti rész a vételárból az ügynöké – csakhogy a minimum- ár sokszor erősen az ügynök által befolyásolt, így milliós, akár többmilliós sikerdíjat is be lehet zsebelni.

Nagynak látszani

A kisebb ügynökségek, egy-két személyes családi vállalkozások vezetői arra panaszkodnak lapunknak, hogy éppen a kiéleződő verseny miatt a nagyobb, országos hálózattal rendelkező cégek el akarják őket lehetetleníteni, miközben azt állítják, hogy együttműködnek velük.

Több ingatlanos is beszélt arról, hogy egyes irodák azt gondolják, attól tűnnek komolynak, ha több száz hirdetésük van az oldalukon. Ezek nagy része már nem él, de jól mutat, komolynak tűnik miatta a cég, és a nagy számok törvénye szerint minél több a hirdetés, annál több az érdeklődő.

Többen próbálnak úgy ügyfelet szerezni, hogy régi hirdetéseket hagynak fent az oldalukon, amelyek az ár, az elhelyezkedés, vagy a lakás állapota miatt igencsak kelendőek lennének, csak már eladták az ingatlanokat. Az érdeklődő vevő azonban önkéntelenül máris megadta telefonszámát, s elmondta akár azt is, hogy ő is árulja a lakását, mert kisebbe vagy éppen nagyobba költözne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!