Gazdaság

2015.08.18. 18:29

Lefelezte az aszály a baranyai kukoricatermést

A kukoricatáblák döntő többségénél későn jött az enyhületet hozó eső, a gazdák visszajelzései alapján a legtöbb helyen gyakorlatilag a termés feléről le kell mondaniuk a termelőknek.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– Kiégtek, sárga levelekkel lógnak a csövek, sok növény ki sem tudta nevelni az idei termést – mutatta elkeseredetten a hétvégén egy Dráva menti gazda a kukoricát. Az aszály, a kevés csapadék miatt több helyen mindössze derékig érnek a növények. Annak ellenére, hogy a megyének ez a laposabb része a vízzel jobban ellátott körzetek közé tartozik. Érdeklődésünkre kiderült, hogy a gazdák nem hiába kongatják a vészharangot szerte az országban. Az első becslések szerint a kukoricatáblák zömében megközelítőleg a várt termés felét elvitte a szárazság.

A vasárnapi-hétfői eső későn jött, a csövekben már megindult a kényszerérési folyamat, ami visszafordíthatatlan, a szemek gyarapodása nem várható. A gazdák évek óta küszködnek a szélsőséges időjárással – váltogatják a korai és későbbi vetésű és érésű fajtákat –, tavaly a sok csapadék volt az ellenfél. Sokan a takarmánynövény drágulására számítanak, és kivárnak az értékesítéssel. Az áremelkedés később akár a tej és a hús árába is beépülhet.Mint három éve

A gazdák még jól emlékeznek, három éve, 2012-ben hasonló nehézségekkel küszködtek. A legfontosabb takarmánynövény a szokásos hét tonna helyett akkor is csak átlagosan 3,6 tonnát hozott hektáronként, de volt olyan terület, ahol az 1,8 tonnát sem érte el a hozam. Ahogy akkor is, ebben az évben is a napraforgó a másik legnagyobb kárvallottja az elhúzódó nyári forróságnak: a növények, szárak bebarnultak, a tányérok pedig elszáradtak, kisültek. Jelentős terméskiesésre kell számítani. Érdekes módon ugyanakkor a cukor- és takarmányrépa átlagos jó termést mutat.

Vizet keresnek

A legnagyobb baranyai agrártermelő cég, a Bóly Zrt. már az elmúlt években megkezdte az öntözéses növénytermesztési gazdálkodás kiterjesztésének feltételeit megteremtő fejlesztéseket, de mint az Agrárkamara friss felmérése mutatja, a többi gazdálkodót is élénken foglalkoztatja a lehetőség. A megyében a Dráva, a Pécsi-víz és a Fekete-víz folyásai tartogathatnak kiaknázható lehetőségeket, ugyanakkor komoly visszatartó erő, hogy az öntözés műszaki feltételeinek megteremtése a jelentős kormányzati és uniós támogatások ellenére nagyon költséges és csak hosszabb távon megtérülő beruházás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!