Gazdaság

2015.09.08. 18:24

Felnőttoktatás: még egy szakma ingyen

Akár cukrásznak vagy éppen asztalosnak is tanulhat az, aki jelentkezik a felnőttoktatásra. Mindezt ráadásul államilag támogatva – magyarul: ingyen.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Az idei tanévben több változást is bevezettek a felnőttoktatásban. Az egyik legfontosabb ezek közül az ingyenes második szakképesítés – ennek lényege, hogy azok, akik állami finanszírozással egy szakmát már megszereztek, egy újabbat is elkezdhetnek tanulni úgy, hogy nem fizetnek érte.

– Ez a lépés többek között azt a célt szolgálja, hogy elősegítse a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők szakmai karrierjének, pályafutásának megerősítését, s ezzel növelje versenyképességüket a munkaerőpiacon – tudtuk meg Metzger Tibortól, a Pécsi Szakképzési Centrum főigazgatójától. – Két pozitív hozadékát is említhetem ennek a lépésnek: részint a tanuló szempontjából is előrevivő, hiszen bár a munkaerőpiac jövőjét lehetetlen előre látni, az azonban bizonyos, hogy a minél szélesebb tudással a későbbi elhelyezkedés is könnyebb, részint pedig az össztársadalmi tudást is növeljük.

A felnőttoktatás részeként a diákok (és itt fontos megemlíteni, hogy felső korhatár nincsen, azaz akár nyugdíj után is lehet jelentkezni) iskolarendszerű képzési formában tanulnak, azaz a kezdés mindig szeptember, az évzárás június. Természetesen aki most kap észbe, az sincs lecsúszva semmiről, hiszen egyfelől vannak lehetőségek a későbbi csatlakozásra, másfelől pedig indulnak keresztfélévek is februárban. Az órák általában tömbösítettek, s igazodnak ahhoz az előfeltevéshez, miszerint a jelentkezők egy-egy munkahelyen dolgoznak – magyarul a képzések délután kezdődnek és estig tartanak. A beiratkozók diákigazolványt kapnak, a képzés állam által elismert szakmai vizsgával zárul.

– A képzés erősen gyakorlatorientált – fűzte hozzá Rittlinger Zoltán szakmai főigazgató helyettes. – Persze egy része tanműhelyben, tankonyhán folyik, de hangsúlyosan odafigyelünk arra, hogy a jelentkezők éles helyzetben is kipróbálhassák magukat, akár tanulószerződés keretében. Ebben nagy segítségünkre van a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, velük együttműködve választottuk ki a célhelyeket.

Infók a neten

Akit érdekelnek a lehetőségek, az az interneten minden információhoz hozzájuthat. Érdemes az iskolák honlapjait felkeresni – a teljesség igénye nélkül megemlítünk néhány Pécsett induló képzést: a Radnótiban pénzügyi­számviteli ügyintézőnek tanulhatunk, a Kereskedelmiben cukrásznak, a Simonyiban asztalosnak, a Pollackon tetőfedőnek, a Zipernowskyban pedig gépgyártás-technológiai technikusnak. A képzési lehetőségek a Pécsi Szakképzési Centrumhoz tartozó Pécsen kívüli iskolákban is adottak (Mohács, Szigetvár, Komló, Pécsvárad, Sásd, Bóly, Siklós). (Teljes lista, bővebb információ a hivatkozásokra kattintva tekinthető meg. A Pécsi Szakképzési Centrum összes tagintézményének listája pedig ITT.)

Kinek érdemes kipróbálnia magát?

– Azoknak, akik első szakmájukkal valamilyen okból kifolyólag hosszabb vagy rövidebb ideg nem tudtak elhelyezkedni a folyamatosan változó munkaerő­piacon.

– Azoknak, akik jelenleg munka nélkül vannak, de szeretnének minél előbb elhelyezkedni, akár szakmaváltással is.

– Azoknak, akik hosszabb inaktív időszak után térnek vissza a munkaerő­piacra (például gyesen voltak, vagy huzamosabb ideig kezelésre szorultak), és korábbi szakmájukat szeretnék belátható időn belül kiszélesíteni.

– Azoknak, akik lakóhelyet változtattak, és meglévő szakmájukra a helyi munkaerő­piacon jelenleg nem mutatkozik kereslet, így szeretnének a helyi gazdaság igényeihez jobban illeszkedő szakmát elsajátítani, s így munkát találni.

– Azoknak, akik vállalkozásba kezdtek, és szeretnék vállalatuk profilját, szolgáltatási kínálatát lényegesen bővíteni.

– Azoknak, akik már elhelyezkedtek a munkaerő­piacon, de tovább szeretnék bővíteni szaktudásukat, s ezzel párhuzamosan szeretnék növelni piaci versenyképességüket.

– Azoknak, akik diplomájuk mellé más képesítést is szeretnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!