Gazdaság

2015.12.18. 18:52

Top 100 – bemutatkoztak a megye gazdaságának zászlóshajói

A megye gazdaságának legjobban teljesítő cégeit, azok képviselőit köszöntötték a hetedik alkalommal megrendezett Gazdasági évzáró – TOP 100 gálán.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A Pécsi Kereskedelmi Központban lezajlott rendezvény keretében mutatták be a Dunántúli Napló, a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közös kiadványát, az olvasóinkhoz is eljutó TOP 100 magazint.

– A megye gazdaságának általános helyzete mellett is az elismerés hangján kell szólni azokról a cégekről, vállalkozásokról, amelyek évről évre jó teljesítménnyel rukkolnak elő, illetve azokról, akik mindent elkövetnek produkciójuk javítása érdekében. Ezek a helyi gazdaság zászlóshajóiként is tekinthető vállalkozások nemcsak termelésben, exportban, foglalkoztatásban járnak elöl, hanem számos vállalkozást kapcsolnak be tevékenységükbe a megye gazdaságából – köszöntötte a legnagyobbak teljesítményét dr. Síkfői Tamás, a kamara titkára.

A gazdasági önkormányzat hivatalának vezetője rámutatott, hogy az aktuális teljesítmények mindig a jövő alapjait jelentik, a társadalmi folyamatok alakulását befolyásolják, ami azt mutatja, hogy akad tennivaló bőven a megyében. Kiemelte, hogy a 2014–2020-as uniós költségvetési és támogató pályázati ciklus új feladatokat, új együttműködéseket generál a szereplők körében, olyanokat, amelyek nemcsak a gazdaságban meghatározóak. A kamarai titkár szerint ugyanis az elhúzódó válság egyértelműen rámutatott, hogy a gazdaság működésének sikeressége az élet minden területére, így többek között a társadalmi és szociális szférára, az oktatásra is kihat. Ezért komoly nemcsak a gazdálkodók szerepe, hanem az országos és helyi gazdasági környezetet befolyásoló döntéshozók felelőssége is a helyi gazdaság erősítését, fejlesztését célzó projektekben, azok sokoldalú kihasználásában.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Bánki Beni lett az Év Embere a DN szavazásán
[/caption]

A TOP 100 gazdasági fórum résztvevőinek egyöntetű véleménye, hogy Baranyának mind a példaként állítható legnagyobbakból, mind pedig a teljesítményükhöz kapcsolódó kis- és középvállalkozások számát nézve komoly lemaradása van – minden szinten adott tehát a feladat.

Parragh László: folytatni kell a megkezdett reformokat!

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Top 100 gazdasági fórumon tartott előadásában azokról a már a megvalósulás fázisában lévő reformokról szólt, amelyek többek között a kkv-szektor hatékonyságára, termelékenységére is pozitív hatással lesznek. Meglátása szerint az elkövetkező időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani az EU-s források ésszerűbb felhasználására, valamint a kutatás-fejlesztésre és innovációra.

Dr. Parragh László előadásában kitért arra: mostanra elértük a válság előtti állapotot, az a kérdés, hogy a magyar gazdaság meredeken emelkedő trendjét fenn tudjuk-e tartani.

– A holnap biztosnak ígérkezik, a belső fogyasztás és az export nő, és a szükséges szerkezetátalakítások már mögöttünk vannak, hosszú távon ugyanakkor nem lehetnek illúzióink. A fenntarthatóság biztosítása érdekében nagy szükség lesz a jövőben az erőforrások összehangolására, a kutatás-fejlesztés és az innováció mellett a képzésnek, szakképzésnek a gazdaság szolgálatába állítására – hangsúlyozta az elnök, aki szerint a siker érdekében nem szabad feladni, folytatni kell a reformokat.

A díjazottak

A hagyományoknak megfelelően az idei Top 100 gálán is köszöntötték a legjobb eredményeket elérő cégeket. A lista első három helyezettjeként az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt., a Hauni Hungária Kft., és a Mecsek Füszért Zrt. részesült elismerésben. A megye városainak képviselői köszöntötték a helyi gazdaság legnagyobb adófizetőit. Pécsett a Hauni Hungária Kft., Bólyban a Bóly Zrt., Komlón a KŐKA Kő- és Kavicsbányászati Kft., Mohácson a Kronospan-MOFA Hungary Kft., Pécsváradon a Zádé Kft., a Pannonpharma Kft. és a Pécsváradi Agrover Kft., Sellyén a O és R Kft., Szigetváron pedig a Schenk és Társa Kft. részesült elismerésben, amit a cégek képviselői vettek át a települések polgármestereitől, alpolgármestereitől az ünnepség keretében.

Beni az Év Embere

A baranyai gazdaság legnagyobbjait, legjobb teljesítményt nyújtó cégeit bemutató Top 100 gálán köszöntöttük a Dunántúli Napló „Év embere” szavazásának győztesét: a mindössze 15 éves pécsi slammer, azaz modern verselő Bánki Beni Póré László kiadóvezető-főszerkesztőtől vehette át a Dunántúli Napló és a Bama olvasóinak szavazatai alapján odaítélt díjat.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!