Gazdaság

2015.12.11. 09:15

Újra megtelhetnek a bortrezorok

Nemcsak a borosgazdák, de az ínyenc gyűjtők is dörzsölgethetik a tenyerüket az idei évjárat kapcsán: minden esély megvan arra, hogy sokáig emlékezetes csúcsborok szülessenek 2015-ből.

Kaszás Endre (DN)

Az átlagosnál jobb termésmennyiség és kiváló minőség: ez jellemezte a szüretet a villányi borvidéken, ahol most már a pincékben zajlanak a munkálatok. Alig másfél-két hónapja még a tőkéken volt a vörös szőlő java, de sokáig kivártak a gazdák az olasz és a rajnai rizling szüretelésével is. Tehették ezt bízvást, hiszen sem az időjárás alakulása, sem pedig a szőlő egészségi állapota nem indokolta a kapkodást. A bogyók pedig a szép őszi időjárásban minden kint töltött nappal gyarapították a borok minőségét meghatározó íz- és illatanyagaikat, gyümölcsös cukortartalmukat.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A villányi gazdák szerint idén újra jó esély van arra, hogy nagyon szép borokat hozzon az évjárat (fotó: Laufer L.)
[/caption]

A Cabernet fajták, illetőleg a csúcsboroknak meghagyott szelekciók még tovább, október végéig, november elejéig a tőkéken maradtak, és az előzetes vélemények szerint jót is tett nekik a hosszú, csendes ősz. Azért sem volt ok a sietségre, mert a fürtök egészségesek maradtak, a bogyók héja megőrizte keménységét.

Ami az első idei tételeket illeti, már a polcokra került Szent Márton bora. Az alapot adó Portugieser mind illat- és zamatanyagban, savtartalomban, mind pedig alkoholfokban nagyon biztató volt, ezeket a tulajdonságokat mutatta a szőlőfajtából rozénak szüretelt és lefejtett, lassan az első palackokba kerülő tétel is.

Bock József: legalább két kell még hordóban és palackban

– Megtisztelő, és a figyelemfelkeltés szempontjából nyilvánvalóan hálás reakció az ínyencek korai érdeklődése, de a 2015-ös évjárat várható csúcsborainak megkóstolásával még legalább két évet várniuk kell a gyűjtőknek – mondta érdeklődésünkre Bock József, a Villányi Borvidék elnöke. – A csúcsborok ugyanis legalább egy–másfél évet hordóban, majd fél-egy esztendőt palackban töltenek, mielőtt forgalomba kerülnének. Jó hír viszont, hogy érdemes lesz várni az idei tételekre, hiszen minden feltétel – alacsony terhelésről származó nagyon érett szőlő, magas alkoholtartalom, nemes ízek, illatok – adott a 2015-ös évjáratú csúcsborok születéséhez – vélekedett a neves borász.

Tiffán Ede: sűrűbben jönnek az erős évjáratok

Egy szakmai program keretében nyilatkozva Tiffán Ede villányi borász kifejtette, hogy a globális felmelegedés hatására sűrűbbek lettek a „nagy évjáratok” Magyarország borvidékein. Mint mondta, az elmúlt években a kilencvenes évektől kezdve nagy évnek számított a 93-as, a 97-es, a 99-es, a 2000-es és a 2003-as. Ezután nagy év volt zsinórban a 2006-os, a 07-es, a 08-as, a 09-es. A 2010-est a katasztrófa éveként emlegetik, de a 2011-es is szép, a 2012-es talán túl szép is lett a melegnek köszönhetően, de a 13-as, 14-es – ezt ugyan többen kicsit rázósnak találták – és 15-ös is remek évek voltak. Ebben a sorban az idei kiemelkedhet.

Öntözésen gondolkodnak a termelők

Az idei termőév komoly fejleménye, hogy ismét felvetődött a szőlőtőkék öntözésének gondolata. Ahogy nemzetközi szinten is, úgy Baranya borvidékein is egyre többen gondolkodnak úgy, hogy az öntözési rendszer kiépítésével mentesíteni lehetne a tőkéket a szélsőséges időjárás terhétől, a száraz meleg, az aszály okozta káreseményektől.

A száraz esztendőkben gyakrabban felmerülő téma kapcsán szakemberek nagy bortermelő országok példáját hozták fel: több helyen – még nem általánosan elterjedten, de – kísérleteznek az öntözéses gazdálkodással. A módszer – a vízellátó rendszer kiépítése – nem olcsó mulatság, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a ráfordítások idővel megtérülhetnek.

Javuló borkereskedelem

Magyarországon 2015-ben több szőlő termett az utóbbi évekhez viszonyítva. A nagyobb mennyiségű termést általában a gyengébb minőséggel kapcsolja össze a közvélemény. Ennek a vélt összefüggésnek az idei szüret erős cáfolata lett. Bizonyítja ezt az is, hogy idén az összes borvidéken jó minőségű szőlőt szüreteltek. Az idei évjárat sok borász szerint kivételesen emlékezetes borokkal ajándékozza meg a fogyasztókat. 2014-ben 3 474 332 mázsa szőlőt szüreteltek (57 000 hektárról), amiből 2 555 000 hektoliter bor készült. Idén várhatóan egyharmadával haladja meg a termés a tavalyi értéket. Az importált borok mennyisége a bevezetett ellenőrzési díjnak köszönhetően a tavalyi évhez képest jelentősen csökkent.

A száraz esztendőkben gyakrabban felmerülő téma kapcsán szakemberek nagy bortermelő országok példáját hozták fel: több helyen – még nem általánosan elterjedten, de – kísérleteznek az öntözéses gazdálkodással. A módszer – a vízellátó rendszer kiépítése – nem olcsó mulatság, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a ráfordítások idővel megtérülhetnek. A villányi gazdák szerint idén újra jó esély van arra, hogy nagyon szép borokat hozzon az évjárat (fotó: Laufer L.) -->

Címkék#Villány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!