Gazdaság

2016.04.15. 16:53

Hasznot is hozhat a szalmaláng

Elindította idei lágy szárú tüzelőanyag-beszerzését a Magyarország legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművét működtető pécsi Pannonpower. A cég szakértői 2016-ban mintegy 200 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék felvásárlásával számolnak.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Mintegy 3,5-4 milliárd forint pluszforráshoz juthatnak a gazdák a Pannonpower 2016-os tüzelőanyag-beszerzési kampányában. A Pécsett működő, szalmatüzelésű erőművi blokkot is üzemeltető vállalat ugyanis a térségi agrárvállalkozóktól szerzi be a biomassza-tüzelésű erőmű működtetéséhez szükséges tüzelőanyagokat. A Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannonpowernél idén újra mintegy 200 ezer tonna alapanyag felvásárlását tervezik. Az energiaszektor és az agrárágazat együttműködése egyszerre erősítheti az energetikai fenntarthatóságot, önállóságot, valamint az agrárium jövedelmezőségét is – emelik ki a társaság szakértői.

– A Pannonpower pécsi erőműve mára a mezőgazdasági melléktermékek legnagyobb felhasználójává vált a régióban. Ráadásul a társaság nem csak gabonaszalmát, hanem minden egyéb, az erőműben felhasználható, vagyis nagy méretű kockabálába tömörített mezőgazdasági mellékterméket átvesz – fogalmazott Rudolf Péter, a létesítményt működtető Pannonpower vezérigazgatója.

A cégvezető kiemelte, hogy a felvásárlással az a céljuk, hogy a zöld távfűtés erősítése mellett támogassák és ösztönözzék az energiatermelés és az agrárium közti kölcsönös előnyök kiaknázását. Ez ugyanis egyszerre segíti az energiatermelés hatékonyságának javítását és fenntarthatóságának erősítését, miközben kiszámítható bevételt biztosít a régióban tevékenykedő gazdák számára.

Döntés kérdése

Gyakorló mezőgazdasági gazdálkodók elmondása szerint hektáronként mintegy 10-15 ezer forintos pluszbevételre tehetnek szert a melléktermékként jelentkező szalma bálázásával és értékesítésével. Az ár attól függ, hogy mekkora mennyiségre szerződnek az erőművel. Az így elérhető bevétel éppen a határon van, hiszen legalább ennyibe kerül az adott terület termőképességét javító műtrágyaszükséglet. Ezért a gazdálkodó döntése, hogy az adalékot műtrágyát vásárolva, vagy a melléktermékként jelentkező szalmát beszántva biztosítja a föld számára.

Szárazon jobb

Az elmúlt évben a beszállított alapanyagok mintegy 90 százalékát adták a gabonaszalmafélék, mint az őszi búza, árpa, rozs és tritikálészalma. A fennmaradó 10 százalék túlnyomó részét a repce tette ki, valamint energianád és szója is szerepelt a beérkező melléktermékek között. Az alapanyagok felhasználhatósága szempontjából fontos azok nedvességtartalma is. Ezért a Pannonpower az átlagos 12 százalékosnál alacsonyabb nedvességtartalmú alapanyagokért prémiumárat számol fel. Emiatt érdemes már közvetlenül a betakarítást követően gondoskodni a szalma szárazon tartásáról.

Védi a levegőt

Az erőmű 100 kilométeres körzetében minden évben mintegy 7 millió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik, ennek a mennyiségnek alig több mint 3 százaléka elegendő a pécsi erőmű teljes évi működéséhez. Ez a mennyiség nem veszélyezteti az állattartás vagy a feldolgozóipar melléktermék-igényének kielégítését sem. Mivel a biomassza-tüzelés szén-dioxid-semleges technológia, nem kerül többletszén-dioxid a légkörbe, a szalmatüzelésű erőmű évente több mint 150 000 tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki, hozzájárulva a hazai klímavédelmi célok teljesítéséhez.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!