Gazdaság

2016.04.14. 13:34

Páva a Zsolnayról: kitört a háború

Kizáratná a Zsolnay Zrt.-ből a pécsi önkormányzathoz kötődő tagokat Bachar Najari többségi tulajdonos, és azonnal felfüggesztetnék a szavazati jogaikat. Az időzítés korántsem véletlen.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Drámaian hangozhat, de azt gondolom, most tört ki a háború a Zsolnay-gyár miatt – fogalmazott csütörtökön érdeklődésünkre Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Azt kérdeztük, tud-e arról, hogy a következő, április 29-re összehívott Zsolnay Zrt. közgyűlésen tagkizárásról fognak szavazni, tudja-e ki ellen kezdeményezik, s ha valóban Pécs és a Pécs Holding ellen, ahogyan sejteni lehet, mit tesz a város.

A polgármester azt mondta, kicsinyes bosszúnak tartják a többségi tulajdonos akcióját, amiatt mert az állam védelem alá helyezte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t. Kicsinyes bosszúnak tartják azért is, mert a város elvárja, s jogosan követeli, hogy a társaság megfizesse tartozásait, közüzemi díjak, adók tekintetében. Páva Zsolt azt mondta, a Zsolnay több városi céggel is elszámolási vitában áll, s meglehet, hogy vitatják a tartozást, az összeget, a Pétávnak, a Tettye Forrásháznak és a Zsolnay Örökségkezelőnek is tartoznak, de helyi adóval is el vannak maradva, összesen mintegy 90 millió forinttal. Egyebek mellett emiatt is fordult levelével a kormányhoz, kérve a stratégiailag kiemelt céggé nyilvánítást. Hozzátette: a tagkizárási kísérlet miatt az önkormányzatnak nincs félnivalója, mert a törvény Pécs oldalán áll, fogalmazott.

A jogász végzettségű polgármester személy szerint is úgy gondolja, de több más jogásszal is egyeztetett, s nekik is az a véleményük, hogy a tulajdonos nem tudja kizárni a tagokat. Arra a kérdésre, mit tesznek, úgy felelt, ez még pontosan nem dőlt el, mert friss az ügy, ő két napja szerzett róla tudomást, több megoldás is lehetséges azonban, akár több egymással párhuzamos is, a következő napokban határoznak majd erről.

A Zsolnay Zrt. részéről Cséplő Petrát, az igazgatóság elnökét, a tulajdonos Bachar Najari feleségét értük el, aki annyit mondott, hogy valóban szavazni fognak tagok kizárásáról, ő biztos abban, hogy ezt keresztül tudják vinni, egyebet, illetve további részleteket azonban egyelőre nem kívánt erről az ügyről mondani. Az esetleges városi céges tartozásaikkal kapcsolatban pedig annyit mondott, hogy amikor tudomást szereztek a stratégiailag kiemelt céggé nyilvánításról, és arról, hogy ki (Páva Zsolt) és milyen indokkal (tartozások) kezdeményezte azt, másnap kértek számlakivonatot minden közműcégtől, és nem volt lejárt tartozásuk.

A stratégiai ügy lehet az ok

A tagkizárást bírósági per útján mondhatják ki, de már a kereset benyújtásakor van lehetőség olyan kérelmet mellékelni, amellyel kérik a kizárandó tag szavazati jogának azonnali, haladéktalan felfüggesztését a jogerős döntés lezárultáig. Lapunk úgy tudja, ezzel élni fognak az április 29-i közgyűlést követően. Ezek után már a polgári peres bíró mérlegelésén és döntésén múlik az, hogy felfüggeszti-e azonnal a szavazati jogot. A döntésben nyilvánvalóan az fog szerepet játszani, hogy a kérelemben a Zsolnay vezetése milyen indokokat, esetlegesen bizonyítékokat tud felsorolni arról, hogy szerinte miért veszélyes a társaságra nézve a másik tag, tagok tevékenysége. A kizárásnál a társaság érdeksérelmének mindenképpen jelentősnek kell lennie. Úgy tudjuk, a Zsolnay vezetése részben azzal magyarázza a kizárási kérelmet, hogy Páva Zsolt volt az, aki a stratégiailag kiemelt jelentőségű céggé való nyilvánítást kezdeményezte, ami ártott a Zsolnaynak. Egyébként is ez lehet az ok a lapunknak nyilatkozó jogászok szerint, mert ezzel a lépéssel, ha bejön Najariék húzása, a Zsolnay tulajdonosai időt, akár 5-9 hónapot is nyerhetnek, és megakadályozzák, hogy a követekző időszakbanm fontos érdemi döntésekben a város élhessen vétójogával.

További részletek a pénteki Dunántúli Naplóban!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!