Gazdaság

2016.04.19. 16:49

Új üzemcsarnok is épülhet a keleti ipari parkban

Két új iparterület létesítését és egy üzemcsarnok építését tervezi a város a keleti ipari parkban, a fejlesztéssel kapcsolatos pályázat beadásáról csütörtökön dönthet a pécsi közgyűlés.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Új lendületet adhat a helyi gazdaság élénkítésének az a három beruházás, amelyről a csütörtöki pécsi közgyűlésen szavazhatnak majd a városatyák.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban három pályázattal is indul a város, a keleti ipari parkban egy kétezer négyzetméteres üzemcsarnok megépítését tervezik, illetve két újabb területet közművesítenek és készítenek elő a további beruházáshoz, összesen több mint 720 millió forint értékben.

Girán János, Pécs alpolgármestere elmondta, természetesen nem véletlen a három projekt helyszíne és tartalma, potenciális érdeklődők folyamatosan vannak, máskülönben nem is kezdené el az önkormányzat saját tulajdonú csarnokok építését.

– Az elmúlt években több olyan befektető is megkereste a várost, aki konkrétan ilyen nagyságú területeket keresett, azonban nem tudtunk nekik megfelelő ajánlatot tenni, mert vagy a közművek hiányoztak vagy az út, vagy nem volt megfelelő bérbe adható ingatlana a városnak. A csarnokok nem speciális igényekre, hanem általános feltételek szerint épülnek, amelyek az ingatlan nagyságát, hasznosítási formáját, illetve a közművek kapacitását jelentik – mondta Girán János.

Az alpolgármester szerint a jövőbeni csarnoképítés egyetlen feltétele, hogy sikerüljön bérlőt találni a most megépítendő ingatlanba, melyet a tervek szerint újabb beruházások is követhetnek majd.

Közel a városhoz

Az új üzemcsarnok a kozármislenyi körforgalomnál lévő több mint 50 ezer négyzetméteres területen épülhet meg. A két új iparterület pedig a tervek szerint az üszögi körforgalom közelében, a Francia utca környékén alakítják ki, összesen csaknem 30 ezer négyzetméteres alapterülettel. A beruházás során a tereprendezést követően kiépítik a közműveket – ivóvíz, szennyvíz, áram, gáz –, biztosítják a terület megközelíthetőségét, illetve buszöblöt is kialakítanak majd a tervek szerint.

Akár kettő

Csaknem 480 millió forintos beruházásban valósulhat meg a tervezett új, kétezer négyzetméter hasznos alapterületű üzemcsarnok, amely magában foglalja a szociális helyiségeket és az irodákat, valamint belső utakat és parkolókat is. A könnyűszerkezetes, hat méter belmagasságú, termelési célú üzemcsarnokot úgy alakítják ki, hogy akár két cég elhelyezése is lehetséges lenne, ez alapján az egyik bérlő 1500 négyzetméter, a másik pedig 500 négyzetméter területet bérelhetne.

Az első „fecske”

A legközelebbi cégbetelepülés ősszel várható a másik iparterületre, a déli ipari parkba. Lapunkban is megírtuk, a létesítményt működtető Ipark Pécs Kft. egy gépipari termelő cég letelepedését készíti elő a város déli határában lévő területen. A tervek szerint a beruházó az idén elkezdi az építkezést az ipari park infrastruktúrával kiépített területén, majd a munkák végeztével megkezdi a termelést. Az ipari park üzemeltetője és a város tovább dolgozik az iparterület benépesítésén.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!