kérhető támogatás

2018.02.11. 08:58

Rekordot döntött tavaly a szarvasgomba ára

A szarvasgomba számára kedvezőtlen időjárás miatt olyan kevés termett belőle hazánkban és Európában, hogy akár százezer forintot is adtak kilójáért.

Jászivány, 2012. június 18. Bagi István Mokka nevű, keresőmunkára kiképzett labrador kutyájával kutat nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) után a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. jásziványi tölgyesében. A 44 hektáros területet bérlő cég munkatársai megkezdték a zömmel nyugat-európai piacra szánt, kilónként 40-200 euró értékű nyári szarvasgomba gyűjtését.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bugány János

A 2017-es szarvasgomba szezon alighanem emlékezetes lesz a szarvasgomba gyűjtők és termesztők számára. Az elhúzódó, hideg tél miatt későn kezdett érni a nyári szarvasgomba idehaza, majd a kevés nyári csapadék hatására csökkent a termés. Nem volt ez másképpen Európában sem, ezért a hazánkban is termő nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött: a 400 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán – írja közleményében a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete.

A jó termőhelyi adottságú erdőkben ugyanakkor hektáronként 25-40 kg szarvasgombát is lehetett szedni, ami 3-5 milliós bevételt is jelenthetett. Az öntözés tavaly is segítette a termesztőket, 100 kilót meghaladó hektáronkénti termést eredményezett egy szarvasgomba-ültetvényen.

A szarvasgomba termesztésre már Uniós támogatás is igénybe vehető: a szarvasgomba-termő erdő létrehozását összesen mintegy 4,6 millió forinttal támogatják hektáronként, mellyel nemcsak a telepítést, hanem az ápolási költségeket is 100 százalékban finanszírozzák.

Borítókép: Bagi István Mokka nevű, keresőmunkára kiképzett labrador kutyájával kutat nyári szarvasgomba után.

Forrás: MTI/Bugány János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!