Gazdaság

2015.03.05. 11:03

420 új munkahelyet hoz Pécsre a Harman

Három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég - jelentették be csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló), MTI, fotó: Sóki Tamás

Amint arról már beszámoltunk, munkahelyteremtő beruházást végez Pécsett a Szilva utcában az amerikai tulajdonú Harman hangtechnika-gyártó cég.

– A város jövője, a várt gazdasági elrugaszkodás szempontjából kiemelten fontos esemény egy ilyen komoly presztízsű, nemzetközileg elismert cég érkezése, mint a Harman – fejezte ki örömét Páva Zsolt polgármester.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Balról Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Blake Augsburger, a Harman európai alelnöke, a Harman Professional Division elnöke.
[/caption]

– A hírek szerint az amerikai cég 64 lehetséges helyszínt vizsgált meg Európában – köztük volt szocialista országok városait, nyugat-európai jelentkezőket, és büszkeséggel tölt el, hogy minket választottak. Itthon, Magyarországon is voltak vetélytársaink, az egyik éppen Debrecen városa volt.

Az önkormányzat maga is számos eszközzel támogatta a Harman letelepedését – közreműködtünk a Szilva utcai telephely egyesítésében, 150 millióval támogatta a biztonsági rendszerek kialakítását, és további fejlesztés esetén kedvezményt helyeztünk kilátásba az ingatlanadóból is.

Júliusban indulhat

– A Harman Professional júliusra tervezi a gyártás elindítását Pécsen: a gyártáshoz szükséges alapanyagokat megrendelték, folyamatban van a 420 dolgozó kiválasztása, a három és fél milliárd forintos barnamezős beruházást az Elcoteq egykori üzemében valósítják meg – nyilatkozta Preiszlerné Schweighardt Erzsébet ügyvezető.

A pécsi gyár első körben kihangosításhoz szükséges keverőpultokat és azokhoz kapcsolódó eszközöket gyárt majd, ezért elsősorban hangtechnikusokat, mérnököket és technikusokat kívánnak alkalmazni, hiszen nagyon fontos a keverőpultok tesztelése és megfelelő beállítása. A cégvezető hozzátette: a magasan kvalifikált szakemberek mellett további 280-300, a gyártásban résztvevő dolgozót keresnek.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Blake Augsburger, a Harman európai alelnöke, a Harman Professional Division elnöke (b2) tárgyal a Külgazdasági és Külügyminisztérium Andrássy Termében (fotó: MTI)
[/caption]

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a magyar kormány 750 millió forint támogatást nyújt a beruházáshoz a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kijelentette: a magyar-amerikai kereskedelmi viszony kiemelkedően fontos az Egyesült Államoknak. "Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy együttműködjünk magyarországi partnereinkkel e viszony további erősítésén" - mondta. Washington azt szeretné, ha minél több vállalat fektetne be Magyarországon.


   
A pécsi beruházással meghaladja a 2000 főt a Harman magyarországi foglalkoztatottjainak a száma. Az amerikai vállalat hangtechnikai berendezései megtalálhatóak számos luxusautóban; a Harman beszállítója többek között olyan prémium gyártóknak, mint az Audi, a BMW, a Mercedes, a Porsche vagy a Land Rover.

Szijjártó Péter a közelmúltban a Figyelő című gazdasági lapnak már beszélt három amerikai cég érkezéséről. Összességében 500 fős foglalkoztatást és 4,2 milliárdos beruházást említett a miniszter előzetesen a három céget illetően. A most bejelentett beruházás tükrében a legnagyobb szeletet Pécs hasítja ki a három beruházásból.

Döntő volt, hogy van szabad munkaerő – bővítésre is

Mint minden munkahelyteremtő beruházásnál, így a Harman esetében is kulcskérdés, hogy hány embert foglalkoztat majd a jövőben az amerikai cég. Hivatalos bejelentés hiányában erről egyelőre az előzetes információk árulkodónak. A hírek szerint a Harman Pécsre érkezésében döntő szerepe volt a térségben nagyobb számban meglévő szabad munkaerőnek. Ebben a tekintetben a baranyai megyeszékhely már mindenképpen versenyelőnyben van a főváros környéki, illetőleg nyugat-dunántúli térséggel szemben.

Az előzetes információk szerint első lépcsőben néhány százig – a cég által is megerősítetten 400–450 főig – futhat fel az alkalmazottak létszáma.

Úgy tudjuk azonban, hogy a helyszín keresésekor felmerült annak a lehetősége is, hogy a Harman a későbbiekben esetleg Pécsre koncentrálná európai termelését, ami akár több ezer fősre is duzzaszthatja a létszámot. A nagy munkaerőigényt támaszthatja alá a Szilva utcai gyárterület nagysága: a Nokia 4500, az Elcoteq 7000 főt is foglalkoztatott itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!