Gazdaság

2007.11.13. 11:08

7,7 milliárdot hozott az APEH-razzia Dél-Dunántúlon

7,7 milliárd forintnyi bírságot és pótlékot szabott ki az APEH idén a dél-dunántúli régióban. A 22 ezer ellenőrzés során százmilliós adótartozást is feltártak.

Kaszás E.

– Hatékonyabban és eredményesebben végezte munkáját az idén év elején felállt regionális szervezet, mint azt korábban a megyei hivatalok tették – állapította meg az első tíz hónap eredményeit, tapasztalatait összegző tájékoztatón Kesjár János, az APEH régióigazgatója.
Mindez számokban is megmutatkozik. Erről árulkodik, hogy az elvégzett több mint 22 ezer ellenőrzés mintegy 13,3 milliárd forintnyi adókülönbözetet tárt fel, és a visszatartott tételek megközelítették a 2 milliárd forintot. Mindezek kapcsán régiós szinten 7,7 milliárd forintnyi bírságot és pótlékot szabott ki az adóhatóság.

Az idén indult vagyonosodási vizsgálatok tapasztalatairól szólva Nagypál Imre ellenőrzési és végrehajtási szakigazgató elmondta, hogy az esztendő első tíz hónapjában 3,7 milliárd forint adóhiányt tártak fel. A már befejezett közel ezer ellenőrzésnek több mint a kétharmadában adóhiányt állapítottak meg. A vizsgált magánszemélyeknek mindössze egytizede nyújtott be fellebbezést a becsléssel feltárt adókülönbözet miatt.
Mint a szakigazgató elmondta, az eddigi rekord egy több mint százmillió forintos adóhiányt, késedelmi kamatot és bírságot megállapító vizsgálat volt, de nincs hiány érdekes esetekben sem. A közelmúltban például az ellenőrök egy 40 millió forintot meghaladó különbözetet tártak fel egy vagyonosodási vizsgálat során. A megállapítás kézbesítése után öt nappal a vizsgált személy ügyvédje egy „nulla követelést” tartalmazó határozatot próbált jogerőre emeltetni a hivatalnál, sikertelenül.

Nagypál Imre közölte, hogy a jövőre tovább szigorodó adójogszabályok kapcsán az ellenőrzés továbbra is kiemelt szerepet kap a hivatal munkájában. A feladatokat az elvárt adózás szabályainak belépése gyarapítja majd. A veszteséges, illetőleg nem megfelelő költségelszámolást alkalmazó vállalkozókat minden esetben ellenőrzik. Első lépcsőben a költségekre vonatkozó részletes kérdőívet kapnak, ez alapján dönt a hivatal az ellenőrzés további folytatásáról. Hogy lesz munkája a revizoroknak, arra utal, hogy az elmúlt esztendőben egyaránt 6,8 millió forint volt az egy főre jutó, az egyéni vállalkozók által bevallott bevétel és az ezzel szembeállított költség is.

Már szünnapok nélkül

A korábbi három megyei hivatal 885 fős létszámával szemben az APEH régiós szervezete 1147 főt foglalkoztat most.

A növekvő feladatokhoz igazodva különösen az ellenőrzés és végrehajtás területét erősítették, 500 helyett 627-en végzik ezt a munkát. A különböző illetékek kiszabásával, beszedésével kapcsolatosan 173 dolgozóval gyarapodott a szervezet. A régiós felállásban egységesítették a hivatal ügyfélszolgálati nyitva tartását, amely így szünnap nélkül heti 2,5 órával bővült. Új tájékoztatási osztályt hoztak létre, amelyben 18 szakember folyamatos információszolgáltatást végez. Az érdeklődést jól mutatja, hogy 10 hónap során több mint 63 ezer hívást fogadtak.

Nagyobb figyelmet kell majd fordítani a bevallásokra

Az adózás területén számos újdonságot hozó idei esztendő kapcsán Szulimán Gyula adó- és illetékügyi szakigazgató a 2008 januárjában induló következő bevallási időszakra hívta fel a figyelmet. A tovább erősödő ellenőrzési tevékenység miatt fokozott hangsúlyt kell fektetni a bevallások kitöltésére. Az ügyfélszolgálatokon és a tájékoztatási szolgáltatáson keresztül ebben folyamatos segítséget kapnak az ügyfelek. Széles kört érintő újdonságként említette, hogy jövőre már nem borítékban kell rendelkezni az 1+1 százalékos felajánlásokról, a nyilatkozat a bevallás része lesz. A régióban a bevallók fele ajánlja fel adója egy százalékát, a kezdeményezés gyarapíthatja a nyilatkozattevők számát.

A növekvő feladatokhoz igazodva különösen az ellenőrzés és végrehajtás területét erősítették, 500 helyett 627-en végzik ezt a munkát. A különböző illetékek kiszabásával, beszedésével kapcsolatosan 173 dolgozóval gyarapodott a szervezet. A régiós felállásban egységesítették a hivatal ügyfélszolgálati nyitva tartását, amely így szünnap nélkül heti 2,5 órával bővült. Új tájékoztatási osztályt hoztak létre, amelyben 18 szakember folyamatos információszolgáltatást végez. Az érdeklődést jól mutatja, hogy 10 hónap során több mint 63 ezer hívást fogadtak. Nagyobb figyelmet kell majd fordítani a bevallásokra Az adózás területén számos újdonságot hozó idei esztendő kapcsán Szulimán Gyula adó- és illetékügyi szakigazgató a 2008 januárjában induló következő bevallási időszakra hívta fel a figyelmet. A tovább erősödő ellenőrzési tevékenység miatt fokozott hangsúlyt kell fektetni a bevallások kitöltésére. Az ügyfélszolgálatokon és a tájékoztatási szolgáltatáson keresztül ebben folyamatos segítséget kapnak az ügyfelek. Széles kört érintő újdonságként említette, hogy jövőre már nem borítékban kell rendelkezni az 1+1 százalékos felajánlásokról, a nyilatkozat a bevallás része lesz. A régióban a bevallók fele ajánlja fel adója egy százalékát, a kezdeményezés gyarapíthatja a nyilatkozattevők számát. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!