Gazdaság

2008.02.20. 20:19

A baranyai falvak nem tiltakoznak uránkitermelés ellen

A megyét is érinti a WildHorse világszerte 2,5 millió dolláros költségvetéssel indított uránkutatási programja. A cég idén a tolnai-baranyai megyehatáron és a Mecsekben is végez próbafúrásokat.

Kaszás Endre

„Cégünk most egy jelentős munkafázishoz érkezett el azzal, hogy megkezdődött a fúrásos kutatás” – mondta Barabás András, a WildHorse Energy Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a kutatásról tartott tájékoztatón szerdán Bátaszéken. Az első fázisban 250 ezer dollárt szánnak a fúrásokra.

Mint arról lapunk is beszámolt, a bátaszéki területen tavaly nyáron egy légi geofizikai mérést végeztek. Itt korábban 0,01-0,07 százalékban mutattak ki uránércet 83 fúrólyukkal a mintegy 3 kilométer hosszan húzódó, Baranyát is érintő, úgynevezett urántest mentén. A cél egyelőre az, hogy meghatározzák a pontos uránkoncentrációt az ércben, és ha a laboratóriumi vizsgálatok igazolják az elvárásokat, akkor tavasszal belevágnak egy nagyobb fúrási programba, amely a 80-as években megkutatott részt elsősorban nyugat felé bővítené. Amennyiben ez meghozza a várt eredményt és elég nagy ásványvagyont sikerül feltárni, akkor 2009-ben néhány fúrólyukon keresztül esetleg már kísérleti jellegű kitermelést is végezhetnek.

Pécsett az ősz során kezdenek kutatófúrási programot tíz mélyebb, költségesebb fúrással, majd az eredmények és a korábbi adatok értékelése után dönt a cég, hogy kéri-e a bányászathoz szükséges engedélyeket.

Négy érintett település, Alsónyék, Bátaszék, Palotabozsok és Véménd polgármesterével ismertették a terveiket, akik a folyamatos korrekt tájékoztatás és a környezeti kockázattól mentes technológia ígérete mellett nem ellenzik a tevékenységet, sőt munkalehetőséget, adóbevételt remélnek településeik számára.

A cég által alkalmazott eljárás világszerte széles körben ismert. A fúrólyukon keresztül oxigénnel, szén-dioxiddal dúsított vizet keringetnek az érctartalmú kőzetben, ezáltal kivonják az uránt, majd az oldószert visszasajtolják. Ily módon nincsenek aknák, vágatok, meddőhányók, ércfeldolgozó üzem, és ami a legfontosabb: nincs felszínre kerülő, környezetre káros hatás.

Mélybánya nyitásának lehetőségét is vizsgálják

Az előzetes kutatások alapján elkészült tanulmány pozitív eredményei arra ösztönzik a WildHorse Energy-t, hogy megvizsgálja egy új mélybánya nyitásának lehetőségét is Pécs környékén. Elvárásaikat egyelőre azokra a korábbi évtizedekből származó adatokra építették – beleértve a fúrásokból eredő geofizikai szelvényeket és a geológiai, valamint a laboratóriumi vizsgálatokról készített tanulmányokat is –, amelyekhez hozzá lehetett férni. Mindezeket további részletes kutatásokkal erősítenék meg. Az elkészült tanulmány a kutatási terület alapján eltérő bányászati lehetőségeket jelöl meg, külön-külön hozzájuk rendelve a szükséges kiadásokat és tőkebefektetési költségeket. A tanulmány évi 1,2 millió tonnás kitermeléssel számol. Így egy tonna uránérc kitermelésének költségvonzata 64 és 73 dollár között mozogna. A tőkebefektetés nagysága pedig elérné a 380-430 millió dollárt (65-90 milliárd forint).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!