Gazdaság

2007.09.09. 12:18

A fénycsövek tudója: a Genius-díjas feltaláló

Újra fényt csihol a kiégett fénycsövekbe, megtöbbszörözi az izzók élettartamát - Uglyai Jánosnál, a település kétszeres Genius-díjas feltalálójánál mégsem kopogtatnak a befektetők.

Cseri László (VDN)

Az aranyosgadányi Uglyai János sok mindent csinált már életében. Volt híradástechnikai műszerész, orvosi műszerkészítő technikus, táncdalénekes, koszorúkészítő, virágárus, okleveles bőrdíszműkészítő, önkormányzati képviselő. Ír verseket, szerez zenét. Feltaláló, aki két alkalommal is elnyerte a Genius-díjat a különös világtalálkozón, a Feltalálói Olimpián.

1993 óta foglalkozik fokozottan veszélyes hulladék fénycsövek újrahasznosításával. A teljesen kiégett vagy elgyengült fénycsövek egy igen olcsón előállítható, a Szabadalmi Hivatal által bejegyzett szerkezet segítségével újra világítanak, magyarázza, tulajdonképpen a Genius-díjak ennek köszönhetőek. Lakásában van például egy fénycső, amelyik 1994 óta megszakítás nélkül világít, éjjel csökkentett energiával, hiszen egy másik találmánya lehetővé teszi, hogy a fénycsövek takarékos módban is működhessenek.

Tipikus magyar sors, hogy érdeklődtek ugyan nála a hasznosítás kapcsán, de végül is sehol sem alkalmazzák módszerét, pedig az armatúraátalakítás 5-10 perces munka, olcsó alkatrészekkel. Jelenleg körülbelül 50 millió armatúra működik felszerelve Magyarországon, mondja Uglyai János, óriási megtakarítást lehetne elérni a meghoszszabbított használati idővel, vagy azzal, hogy szükség esetén a 40 wattos fénycsövek csak 20 watton világítanak, és hogy kevesebb kidobott fénycső szenynyezné a környezetet. Hiszen abban higany van, s tudni kell, hogy száz tonna, fénycsőből származó higany található ma a földben, ráadásul a higany 250 év alatt bomlik el, és egy gramm belőle egymillió liter vizet képes elszennyezni.

Uglyai János a kompakt fénycsövek élettartamát is képes megduplázni, a hagyományos izzó élettartamát pedig öt-tízszeresére növelni. Komolyan foglalkozik a zseblámpákkal is. Nagyjából tízezer félét gyártanak ebből a világon, de valamennyinek a kapcsoló a legkényesebb pontja. A feltaláló megoldotta ezt a problémát is, ugyanis bármelyik zseblámpát át tudja alakítani úgy, hogy kézbefogásra gyulladjon ki, s elengedésre elaludjon. Ennek az az előnye, magyarázza, hogy nem lehet égve felejteni, és ezáltal feleslegesen égőt és elemet fogyasztani.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!