Gazdaság

2007.09.03. 12:13

A jövőt idézi a bólyi szélessáv

Fényévekkel jár a hazai átlag előtt a baranyai kisváros, ahol egy mintaprojekt keretében csúcstechnikás hálózatot építettek ki. A helyiek ingyen telefonálnak és a tévéiken böngészik a netet, de a további felhasználásra is vannak már ötletek.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Tévén jön a net: Kosztolányi Zsolt mutatja, mennyire egyszerű távirányítóval szörfölni a hálózaton (fotó: Löffler P.)
[/caption]„Reggel, miután felkelek, első dolgom, hogy gyorsan lejátszom két partit a világhálón, ott ugyanis mindig akad öt-hatezer lehetséges partner, akikkel sakkozhatok” – mondja János bácsi. E mondat semmiképp sem nevezhető szokványosnak egy, a hetedik ikszet már néhány éve átlépett úrtól.

Ám amikor azt tudakolom, használja-e a sakkozáson kívül másra is a stabil és gyors elérést, újra sikerül meglepnie. Felhívja a figyelmemet arra, hogy az internet a lehetőségek tárháza.

Példaként említi, hogy mindig rátekint az időjárásra, fórumokon fejti ki véleményét, s hogy szívesen látogatja a virtuális piactereket, ahol gyakorlatilag mindent lehet adni-venni. Találkozásom János bácsival tovább erősíti az érzést bennem, hogy Bólyban vannak többen is, akik a modern technológiák telepítésében és alkalmazásában országos összehasonlításban is előkelő helyet foglalhatnak el.

Bólyban már évekkel ezelőtt az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a helyi döntéshozók, élükön Hárs József polgármesterrel, nemcsak szívükön viselik a technikai újításokat, s élen járnak abban, de hosszú távon gondolkodnak. Az önkormányzat – amely év eleje óta üzemelteti a kábeltévés és az internetes rendszert, valamint tulajdonosa a telefonos hálózatnak is – minden telekre száz megabites optikát köttetett be egy öszszességében 273 millió forintos pályázatnak köszönhetően. (Öszszehasonlításképpen: hazánkban a legtöbb internetkapcsolat egy-két megabites.)

A közeljövő terveiről Hárs József csak annyit mondott, hogy év végére beindítják az elektronikus közigazgatást úgy, hogy a tévén át is lehet majd időpontot foglalni az okmányirodába. „Nagy igény van rá, ezért tervezzük, hogy külön díj nélkül – kihasználva a digitális tévézés lehetőségeit – az esti tévéfilmeket, sorozatokat rögzítjük, így azokat másnap, később is meg lehet majd tekinteni, nem kell választani a programok közt. Emellett egy folyamatosan frissülő digitális videotékát is üzemeltetnénk” – közli a városvezető.

Végül hozzáteszi, komolyan felmerült az is, hogy a háziorvosnak is jól jönne a rendszer: a páciensek tévékészülékeire küldhetne üzenetet, amelyre ők visszajeleznek, így akár azonnal értesülhet róla, hogy bevették-e a gyógyszert, vagy elmentek-e egy szakrendelésre.

Net a tévén keresztül

Városon belül ingyen lehet telefonálni, s a bólyiak száz megabittel küldhetik el egymásnak kedvenc képeiket, filmjeiket – sorolja az előnyöket Kosztolányi Zsolt, aki az előfizetők ügyes-bajos dolgaiért felel. Közli, a helyiek ötven csatornát is nézhetnek 3700 forintért, sokat digitális minőségben.

A tévén, aki akar, a távirányítóval is, vagy külön billentyűzettel böngészheti a világhálót. Az országos hírekre, időjárásra is rápillanthat bárki, ám a legfontosabb helyi ügyekről – így a múlt szombati csirkepaprikás-főző fesztiválról – mindenkit tájékoztatnak a tévére küldött információs sávval.

Most csak „mega” van, de „gigára” is képesek

Bólyban szimmetrikus rendszert építettek ki, így nemcsak a le-, de a feltöltés is szupergyors. A fogadó és jeladó berendezések is száz megabitet tudnak.

Ám Hárs József azt mondja, ha szükség lesz rá, a berendezéseket lecserélik olyanokra, amelyek a „mega” helyett „gigára” is képesek. A bólyi hálózat ugyanis már ma tudná biztosítani mindezt, jelenleg azonban erre nincs szükség. A budapesti szerverközpontban ugyanis sokszor torlódások vannak, ezért van, hogy négy-öt megánál nem gyorsabb a net. Ezt viszont legtöbbször produkálják, úgy, hogy papíron másfél megát ígértek a havi hatezres díjért.

Ám Hárs József azt mondja, ha szükség lesz rá, a berendezéseket lecserélik olyanokra, amelyek a „mega” helyett „gigára” is képesek. A bólyi hálózat ugyanis már ma tudná biztosítani mindezt, jelenleg azonban erre nincs szükség. A budapesti szerverközpontban ugyanis sokszor torlódások vannak, ezért van, hogy négy-öt megánál nem gyorsabb a net. Ezt viszont legtöbbször produkálják, úgy, hogy papíron másfél megát ígértek a havi hatezres díjért. Net a tévén keresztül Városon belül ingyen lehet telefonálni, s a bólyiak száz megabittel küldhetik el egymásnak kedvenc képeiket, filmjeiket – sorolja az előnyöket Kosztolányi Zsolt, aki az előfizetők ügyes-bajos dolgaiért felel. Közli, a helyiek ötven csatornát is nézhetnek 3700 forintért, sokat digitális minőségben.

A tévén, aki akar, a távirányítóval is, vagy külön billentyűzettel böngészheti a világhálót. Az országos hírekre, időjárásra is rápillanthat bárki, ám a legfontosabb helyi ügyekről – így a múlt szombati csirkepaprikás-főző fesztiválról – mindenkit tájékoztatnak a tévére küldött információs sávval. Tévén jön a net: Kosztolányi Zsolt mutatja, mennyire egyszerű távirányítóval szörfölni a hálózaton (fotó: Löffler P.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!