Gazdaság

2012.01.10. 18:49

A többség tavasztól spórolhat igazán

Újabb történelmi csúcsot ért el a benzin és a gázolaj ára. Érdemes hát számba venni, le tudjuk-e tenni az autót.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Bruttó tíz forinttal drágább szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, a megye kútjain akár 10–15 forintos eltérés is lehet. Egy liter benzinért átlagosan 424, a dízelért 443 forintot kell fizetni. Egy év alatt az üzemanyagok ára 20–25 százalékkal nőtt. Érdemes hát megfontolni, tudunk-e legalább részben váltani, letenni az autót, avagy spórolni valamiképp.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Még sorok vannak a kutaknál, de tavaszra sokan letehetik az autót, hogy buszra szálljanak (fotó: AS)
[/caption]

A téli, hideg, csapadékos időszakban nyilván kevesebben teszik meg, hogy motorra vagy kerékpárra szállnak, és a gyaloglás is kellemesebb tavasztól őszig, de a közösségi közlekedés már jó alternatíva lehet Pécsett. Akkor is, ha a múlt év októberétől jelentősen drágultak a viteldíjak. Noha táblázatunkból (mely a Dunántúli Napló szerdai számában böngészhető) is kitűnik, egyszeri, városon belüli utazásnál egy személy esetében sem feltétlenül olcsóbb buszra ülni, ám ha egy hónapos távban gondolkodunk, a bérletváltás (összvonalas felnőtt 6600 forint) már szóba kerülhet. Nyilván ennek értékelése – anyagi megfontolásból – a család nagyságától, és a tagok utazási szokásaitól is függ.

Tavasztól viszont a kerékpár és a gyaloglás mellett kitűnő választás lehet városon belül egy kisfogyasztású robogó, amely ugyan komolyabb kezdeti ráfordítást is igényel, ugyanakkor hosszabb távon megtérülhet az ára, nem beszélve arról, hogy így sokszor gyorsabban juthatunk el célunkhoz.

Magyarázatok az emelésekre – tippek az üzemanyag-kímélő vezetéshez

Nem indokolja a Mol, miért változtatja az üzemanyagok árát (az adóváltozásokon kívül), de a sajtóban megjelenő információk általában helytállóak. Most az olajárak változását érvényesítették, a forintgyengülést nem, mert úgy akár 20 forinttal is nőhetett volna az üzemanyagok ára. 

Spórolhatunk viszont vezetési stílusunk megváltoztatásával. Ne késlekedjünk nagyobb sebességbe váltani, de ne pörgessük túl a motort, gyakorta ellenőrizzük a gumik nyomását, kerüljünk minden felesleges váltást, fékezést, megállást.

<!-- A többség tavasztól spórolhat igazán Újabb történelmi csúcsot ért el a benzin és a gázolaj ára. Érdemes hát számba venni, le tudjuk-e tenni az autót.

Babos Attila (Dunántúli Napló) Még sorok vannak a kutaknál, de tavaszra sokan letehetik az autót, hogy buszra szálljanak (fotó: AS) Kattintson a nagyobb képért, a látható számokért -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!