Gazdaság

2014.10.27. 09:07

Aligha nyílik újra az uránbánya a Mecsekben - az ÖPE reagált

Leállította magyarországi urán- és szénprojektjeit az ausztrál Wildhorse Energy - értesült a Napi.hu. A cég a kutatások felfüggesztésével igyekszik megőrizni készpénztartalékait.

Forrás: Napi.hu

Komoly átszervezést hajtott végre az ausztrál Wildhorse Energy Ltd., ami a magyarországi érdekeltségeket sem hagyta érintetlenül - értesült a Napi.hu.  A cég elvileg a Mecsekben kutat urán- és szén után, illetve belevágott egy föld alatti szénelgázosítási projektbe is. E tevékenységek az elmúlt hónapokban leálltak és van, ahonnan ki is vonulna a társaság, ha lenne vevő. Sokatmondó, hogy az urán- és a szénelgázosító projekt könyv szerinti értékét teljesen le is írták a múlt év során.

A Dunántúli Napló augusztusban már írt róla, hogy elakadni látszanak a sokmilliárdos mecseki bányászati tervek.

Az ÖPE közleménye:

„Az Összefogás Pécsért Egyesület üdvözli, hogy lemondott uránbányanyitási elképzeléseiről az ausztrál tulajdonú Wildhorse cég. Mint emlékezetes egyesületünk kezdettől fogva nem támogatta az uránbánya menyitását olyan feltételek mentén, ahol az alkalmazott technológia és a hulladékkezelés, környezetszennyező illetve emberi egészégre káros kockázatokat rejt. Emellett tiltakoztunk az ellen is hogy a döntés a pécsiek feje felett szülessen meg. Egyesületünk alelnöke, számos alkalommal kereste meg még országgyűlési képviselőként az illetékes minisztériumokat és a Miniszterelnököt is, hogy ezen kockázatokra valamint a cég zavaros pénzügyi hátterére felhívja a figyelmet. Örülünk, hogy végül a cég letett a terveiről,s  így az uránkincs magyar kézben maradhat, Pécs pedig töretlenül haladhat a fenntartható város, azaz az Ökováros illetve Zöld Főváros megvalósítása felé, amely mind a ma itt élők, mind a jövő generációk számára biztosítja az egészséges élethez való alkotmányos alapjogot.”
Kővári János egyesületi alelnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!