Gazdaság

2007.08.14. 18:26

Alku kezdődhet a távhőárak csökkentéséről

Budapest és több hazai nagyváros mellett a baranyai megyeszékhelyen sem elképzelhetetlen a távhőtarifák mérséklése. Bonyolítja viszont a helyzetet, hogy Pécsett nem csak városi tulajdonú a távfűtés.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Míg a főváros vagy például Eger százszázalékosan önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatói a szabad piacon vásárolt olcsóbb gázzal teszik lehetővé a mérsékeltebb tarifák bevezetését, addig Pécsett annyiban más a helyzet, hogy a Pétáv Kft. adott hőmennyiséget vásárol a Pannon Hőerőmű Zrt.-től. Ennek mindenkori tarifáját pedig a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium határozza meg.

– Távfűtési tarifáinkat egy árképlet alkalmazásával határozzuk meg, amelyet több mint 70 százalékos arányban befolyásolnak az erőművi hőárak. Ha utóbbiak módosulnának, ennek kedvező hatása épülhetne be a fogyasztói árakba – tájékoztatta lapunkat Heideckerné Müller Edit, a Pétáv Kft. gazdasági igazgatóhelyettese.

A felvetésre reagálva Reszler Zoltán, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a cég egy átfogó, globális üzleti ajánlattal kareste meg a várost, amely több tényező mellett lehetővé tenné a távhőárak csökkenését is. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet annak kockázatára is, hogy a július 1-jétől felszabadult gázpiacon az energiahordozó ára nem csak lefelé változhat.

Lapunk érdeklődésére a polgármesteri hivatalban ugyan megerősítették az erőmű tárgyalási szándékát, ugyanakkor úgy értesültünk, hogy a város az összetett ajánlat tüzetes elemzése után foglal csak állást a kérdésben. Mint ismeretes, a szolgáltató Pétáv Kft. jelenleg 51 százalékban Pécs Megyei Jogú Város tulajdonában van, míg a fennmaradó 49 százalék a Pannon Hőerőmű Zrt.-t is ellenőrző PANNONPOWER Holding Zrt. tulajdona. A fogyasztói árak alakulása tehát sok tekintetben függ a két tulajdonos – az egyik a hőtermelésben és értékesítésben is érdekelt – egyeztetésétől.

A kérdésben legkorábban várhatóan a fűtési szezon szeptember 15-i indulását megelőző bizottsági üléseken, illetve a közgyűlésen történhet érdemi fejlemény. Mindaddig a Pétáv Kft. hatékony felhasználást célzó törekvései, a mérés szerinti elszámolás lehetősége, illetőleg a távfűtéses lakások idén nyáron is gőzerővel haladó szigetelési programja ad reményt a pécsi családok fűtési kiadásainak mérséklésére.

Vidéken is számolnak

A tarifák mérséklésének lehetősége azokban a további baranyai városokban is felmerült, ahol távfűtéses lakótelepek vannak. Lapunk érdeklődésére a szigetári szolgáltató EFC Szigetvár Kft. illetékese és a Tenkes-alján működő Siklós Távhő Kht. vezetője is arról tájékoztatott, hogy a gázszállítók árajánlatainak függvényében dolgozzák ki a tarifák bizonyos mérséklését lehetővé tevő ajánlataikat, amiről aztán a városok képviselő-testületei döntenek majd. Hasonló fogyasztóiárcsökkentést célzó igénnyel él a mohácsi önkormányzat is.

A Duna-parti városban a Mohácshő Kft. a távhőszolgáltató.

Jelentős fejlesztések

A Pétáv a városban az elsők között kezdte meg az EKF-programhoz kötődő fejlesztéseket. Egy újonnan megépülő, mintegy másfél kilométer hosszúságú vezeték – a Búza tértől a Balokány liget mellett a Zsolnay-gyárig – kielégíti majd a Zsolnay Kulturális Negyed hőigényét, de ezen túlmenően a közelben található lakótelep hőigényét is. Ez az új gerincvezeték alkalmas lesz az épülő Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, valamint további új felhasználók ellátására is. A vezeték építésének kiemelten kényes eleme a 6-os utat is érintő 550 méteres szakasz kivitelezése lesz.

A Duna-parti városban a Mohácshő Kft. a távhőszolgáltató. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!