Gazdaság

2011.09.22. 17:32

Az alacsony jövedelműek helyzete romlik tovább

Különösen az alacsony jövedelmű családok számára jelent nehezen megoldható terhet az általános forgalmi adó tervezett emelése. Nekik a néhány ezer forintos többlet is nehezen kigazdálkodható tétel.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Baranyában a munkaviszonyban állók átlagos nettó fizetése - az országos szinttől jócskán elmaradva - 120 ezer forint körül alakul. Ez azt jelenti, hogy a keresetét hónapról hónapra elköltő ember eddig mintegy 30 ezer forintnyit fizetett általános forgalmi adóra, ez a januári változás kapcsán – a kormány tervei szerint 25-ről 27 százalékra emelkedik az áfa  mértéke – további két-három ezer forinttal emelkedik. A számítások szerint egy átlagos jövedelmű kétkeresős családnak 5-8 ezer forintról kell lemondania pluszban havonta, a valamivel jobb helyzetben lévőknél a tétel elérheti a tízezer forintot is.

Mégsem ők járnak a legrosszabbul, ugyanis az általános forgalmi adó emelése ugyanúgy érinti a segélyből, járadékból, minimálbérből élőket is, mint az átlag feletti jövedelmi helyzetű embereket. A szerényebb jövedelmű emberek, családok számára pedig a kisebb tételek kigazdálkodása is lényegesen nehezebb feladat lesz.

Különösen úgy, hogy az áfa-emelésnek vélhetően egyenes következménye lesz az élet drágulása. A kormány bejelentésére reagálva a kereskedők egybehangzóan álalánosan várható áremelkedéssel számolnak, a szektor minden területén. Ami a hétköznapi családok megélhetését illeti, ennek különösen érzékeny következményei lehetnek az alapvető élelmiszerek, a gyógyszerek, illetve a közüzemi díjak, közlekedési tarifák tekintetében.

Közgazdasági elemzők ráadásul – a drágulás, illetve a banki hitelügyletek hatása kapcsán – az infláció növekedését jövendölik, ami tovább ronthat a családok anyagi helyzetén.

Az európai listavezető hely várható hatásai

A januártól esedékes kormányzati intézkedéssel Európában Magyarországon lesz a legmagasabb az általános forgalmi adó mértéke, 27 százalék. Utánunk a sorban Svédország és Dánia (25 százalék) következik. Ausztriában 20, Németországban 18 százalék az áfa, a legszerényebb, 15 százalékos kulccsal Luxemburg és Ciprus számol.

A magyar rekord kapcsán érdemes megnézni néhány várható stratégiai árváltozást. A kétszázalékos áremelés – hat-nyolc forintos drágulással – a jelenlegi szintről is automatikusan 400 forint fölé vinné az üzemanyagok literenkénti árát. Egy három-négymillió forint értékű új autó listaára várhatóan százezer forint körül drágul januártól a változás hatására.

A hasonló mértékű árváltozás újabb csapást mérhet az építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokra, a drágulás ugyanis tovább csökkentheti a három éve folyamatosan romló keresletet. Az építőanyagok drágulása ugyanakkor nem feltétlenül gyűrűzik tovább az ingatlanárakba – még az új építésű lakásokéba, házakéba sem –, de ennek elsősorban nem adózási, hanem piaci okai vannak.

Lesznek kivételek?

Napirenden van a kormányban az alapvető élelmiszerek áfájának átrendezése is. Az egyelőre tervszinten megfogalmazottak szerint vélhetően bizonyos termékek vagy termékkörök átkerülnének a 18 százalékos, kedvezményes áfakulcs alá. A kereskedők úgy számítanak, hogy lesz 3-4 olyan termék, amit a jelenlegi 25 százalékos áfakörből átvisznek majd a 18 százalékosba, és bővülhet az 5 százalékos áfával adózó élelmiszerek köre is, a tejen és kenyéren kívül ide tartozhat a burgonya, a tojás, a tőkehús is. Egyben jelezték, nem nyelik majd le az áfacsökkentést, hanem továbbadják azt a vásárlóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!