Gazdaság

2013.03.08. 17:10

Az atomerőműben köthet ki újra a mecseki urán

Új lendületet, sőt, akár kiemelt állami figyelmet kaphat már a közeljövőben a mecseki urán kutatására, későbbi kitermelésére irányuló kezdeményezés.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Szakmai berkekben egyre többen hozzák összefüggésbe a mecseki uránkutatásokat és a paksi atomerőmű bővítéséről szóló nemzeti döntést. Utóbbi kapcsán ugyanis nemcsak a stratégiai erőmű szerepe nőhetne tovább markánsan – a jelenlegi negyvenegynéhányról hetven százalék fölé – a hazai villamosenergia-ellátásban, hanem a mecseki uránérc hasznosulásával jelentősen csökkenteni lehetne az ország energiafüggését is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A paksi atomerőmű korábban már kaphatott a mecseki uránércből származó alapanyagot is
[/caption]

– Annak idején összességében mintegy 21 millió kilogramm (21 ezer tonna) uránfémet vontunk ki a Mecsekben kitermelt ércből. A legjobb időszakban ez 560 tonnát jelentett évente, de a leggyengébb esztendőkben is elérte a 440 tonnát – idézte fel az uránbánya bezárása előtti korszak adatait az akkori Mecsek Urán Rt. egyik vezető beosztású műszaki szakembere.

Mint mondta, a paksi atomerőmű üzemanyagigénye akkor 400–440 tonna uránfémből volt kielégíthető. A mecseki urándúsítmányt egy Moszkva melletti nukleáris üzemben dolgozták fel, így vagy a magyar uránból készült, vagy annak megfelelő értékű fűtőelemek kerültek vissza Paksra.

A bányaművelésben is érintett szakember szerint a mecseki urán akkor is hosszú távú alternatívát jelenthet Paks ellátása számára, ha az elkövetkező években megvalósul az atomerőmű tervezett 2000 megawattos bővítése. Ugyan a régi aknák létesítményeit már nem lehet újranyitni, az érc kinyerése új feltárásokkal technikailag és technológiailag is jól megoldható lenne.

A lapunk által megkeresett szakértő szerint kulcskérdés a kitermelési költség és a várható árbevétel alakulása, mert az elmúlt másfél évtizedben nemcsak az urán ára emelkedett.

Csökkenő függés

A mecseki uránbánya 1997-es bezárása is megosztotta a szakmát, sokan kivárást javasoltak. Talán őket igazolja, hogy az urán jelenlegi világpiaci ára több mint ötszöröse a bánya bezárásakor érvényesnek – erre alapozza a projekt sikerét a Wildhorse, a mecseki urán hasznosítását vizsgáló ausztrál energetikai cég is.

A feltárt, és mintegy 20–25 millió tonnányira becsült kinyerhető uránérc nagysága mellett a beruházás sikerét befolyásolja a kitermelés gazdaságossága, a technológia mellett erre is kiterjed a vizsgálat. Sokak szerint az uránbánya újraindításával a hazai energiafüggőség is csökkenthető.

Vegyescég alakul

Egy tavalyi kormányhatározat, összhangban a Nemzeti Energiastratégiával, az érintett cégek, szervezetek bevonásával egy vegyesvállalat létrehozását kezdeményezte az uránprojekt megvalósíthatóságának megítélésére, az ehhez szükséges teendők összehangolására.

A Wildhorse mellett a közös munkába bekapcsolódhat többek között az MVM Zrt., a Mecsek-Öko és a Mecsekérc Zrt.

A vegyesvállalat alapját képező Magyar Urán Zrt. koordinálásával elkészült a kormány által kért tanulmány, ami egyértelmű pozitív megállapításokat tartalmaz a mecseki uránérc mennyiségét és kitermelhetőségét illetően.

Egyeztetés zajlik

A kutatásokat végző Wildhorse Energy-től az uránprogramról kértünk aktuális tájékoztatást. A 2006-ban elnyert kutatási engedélyek alapján, a korábbi lelőhelyi ismeretek megerősítésével, és új kutatási eredmények kiértékelésével a cég álláspontja szerint a mecseki érc mind műszaki, mind környezetvédelmi, mind gazdaságossági szempontból is érdemes a kitermelésre.

Jelenleg a kormányhatározat igénye szerint a további teendők egyeztetése folyik az illetékes tárcákkal, szakmai szervezetekkel. Ennek eredménye befolyásolja a további célzott kutatásokat, a döntés-előkészítő munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!