A Financial Times szerint

2018.01.10. 07:35

Az EU a megállapodás nélküli brexit következményeire készíti fel a brit vállalatokat

A brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kemény szabályozói következményeire készíti fel „módszeres” tájékoztatási kampánnyal a brit vállalati szektor legkülönbözőbb ágazatait az Európai Unió.

Brüsszelből „hozzávetőleg tizenöt” brit gazdasági szektor kapott ilyen „felkészítő” jellegű tájékoztatást – írta a szerdai Financial Times.

A megkeresett ágazatok sora a gyógyszeripartól a tengerhajózási cégeken és az ásványvízgyártó vállalatokon át a közúti fuvarozókig és a légitársaságokig terjed. Ezeknek a vállalatoknak brit hatósági működési engedélyekre van szükségük, és ezek az engedélyek – tekintettel az egyelőre teljes jogú brit EU-tagságra – érvényesek az Európai Unióban is.

A Financial Times által látott uniós tájékoztató dokumentumok arra ösztönzik ezeket a brit vállalatokat, hogy álljanak készen Nagy-Britannia „harmadik országgá” válására, vagyis arra, hogy ha nem lesz megállapodás a brit kilépés utáni kapcsolatrendszerről a Brexit-tárgyalások végén, akkor az Európai Unió külső országként fogja kezelni Nagy-Britanniát. Ebben az esetben a cégeknek küldött felhívások szerint az érintett vállalkozásoknak nem lesz automatikus működési joguk az Európai Unió egységes belső piacán a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnése után.

A Financial Times szerint a bizottsági dokumentumok kiemelik például, hogy a légitársaságoknak Nagy-Britanniában kibocsátott működési engedélyek megállapodás nélküli Brexit esetén elveszítik érvényességüket az unió területén, ha e cégek fő üzleti tevékenységének helyszíne nem az Európai Unió.

A brit hatóságok által engedélyezett közúti szállítmányozási vállalatoknak is „működő és stabil” részlegeket kell majd fenntartaniuk valamely EU-tagállamban a további uniós működés fejében – áll a brit lap által ismertetett brüsszeli tájékoztató dokumentumokban.

A Financial Times már előző nap megírta, hogy a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint az Európai Unió egyes intézményei olyan útmutatásokat adnak az üzleti szektornak, amelyek nem számolnak azzal, hogy London és az EU megállapodásra jut a brit EU-tagság megszűnése utáni időszak kapcsolatrendszeréről.

A londoni gazdasági napilap által látott, decemberben kelt bizalmas átiratban David Davis közölte Theresa May miniszterelnökkel, hogy véleménye szerint az EU-intézmények máris a többi uniós országtól eltérően kezelik Nagy-Britanniát, jóllehet a brit EU-tagság még meg sem szűnt.

Davis és Philip Hammond brit pénzügyminiszter szerdán Németországban tárgyal. Látogatásuk előtt közös cikket írtak a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német napilapban, leszögezve: sem Németország, sem Nagy-Britannia szempontjából nem lenne értelme „felesleges sorompókat” állítani az áruk és a szolgáltatások kereskedelme elé, mivel ez a Csatorna mindkét partján üzleti és gazdasági károkat okozna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!