Gazdaság

2007.09.05. 10:02

Az időjárás segített: ismét nagy borok

A szokatlan, száz éve nem tapasztalt időjárás a szőlészek vállára rakta a terhet. Rajtuk múlik igazán, hogy milyen lesz az idei bor.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A szakmai nap elmaradhatatlan része volt a kóstolás. Ízlett a vendégeknek a sok finom szőlő (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]Tegnap szüreti bemutatót tartottak a szőlészeti kutatóintézetnél. Dr. Kozma Pál igazgató a 2007-es év tapasztalatai között megemlítette; soha ilyen különleges feladatot nem kaptak az időjárástól a termelők, mint az idén. A szüret, a szüretek időpontjait különleges érzékkel kell kiválasztaniuk, szelektálva, válogatva az egymás melletti tőkéken csüngő fürtök között is, ha jó bort akarnak. Mindenesetre a globális felmelegedés előszelét Baranya történelmi borvidékein kivédték, sőt Villányban csúcsborokra számítanak.

Jól alakulnak a felvásárlási árak is, ám az sem ártana – a termelők szerint –, ha mindez a bor árában is érvényesíthető volna. Ez az óhaj azonban alighanem csak óhaj marad Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint. Hiszen a „mindennapi betevő borunk” helyett a mindennapi kenyérre sem igen futja, így aztán az olcsóbb ötliteres kanna felé mozdul továbbra is a fogyasztók többsége, mint a drágább, palackozott hétdecisért. A szakember úgy véli, hogy míg az egyes hazai borvidékeket megtépázta a tavaszi jég, az azt követő hőség, szárazság, másutt jobban bírták az ültetvények. Összességében 25 százalékkal lesz kevesebb borunk, mint reméltük.

Hárommillió hektó

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint Baranya két borvidéke abban nyerhet, amit mások elveszítettek. Soha ilyen év még nem volt ugyanis, amikor ennyire domináltak az egyes tájak adottságai. Amit például a kunsági borvidéken teljesen elvitt az aszály, azt a kötött talaj, a Mátraalja, Zala, Baranya földje nem engedte. Emitt a májusi jég döntő volt, másutt elmaradt. Van ahol 40 százalékkal kevesebb a termés, így összességében már az is jó, ha országosan 3 millió hektoliter borunk lesz a várt 4 millió helyett. A minőség a gazdákon múlik.

Kétszáz forint kilója

A szőlő árára az idén nem illik panaszkodni, mondta Hárs Tibor. Ilyen jó árakat több éve nem tapasztalt már. Hasonlóan vélekedtek a Hegyközség Nemzeti Tanácsában is, jelesül, hogy mivel 30 százalékkal kisebb a termés, a felvásárlási árak is ennyivel magasabbak. A fehérszőlő kilója 80–100 forint között mozog, a vörösé 150–200 körül fog megállni. Bock József szerint a magasabb árakat különösen a testesebb, csúcsborok készítésére alkalmas szőlők esetében lehet kipréselni a felvásárlókból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!