Gazdaság

2011.10.12. 09:44

Bezár a pécsi Elcoteq, 1500-an kerülnek utcára

1515 dolgozójának csoportos létszámleépítését és a teljes termelés befejezését jelentette be az Elcoteq pécsi üzeme. A dolgozók szerda délután a Széchenyi téren demonstráltak.

K. E. (Dunántúli Napló)

Az Elcoteq-gyár dolgozói gyülekeztek szerda délután a megyeszékhely főterén. Mire figyelemfelkeltő demonstrációjukra sor került, már valamennyien csak egykori dolgozók voltak.

– Ha a maradék ezerötszázan tudták volna ma reggel, hogy mi történik velük, bizonyára ők is mind itt lennének – hangzott a demonstrálók soraiból. Elkeseredett, állásukat már korábban elvesztő emberek és családtagjaik vonultak az utcára. A megmozdulás keretében spontán gyászszertartást tartottak. A Széchenyi tér lépcsőin emelt alkalmi ravatalon koporsó feküdt, rajta felirat: „Elcoteq: élt 13 évet”.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szerdán tüntettek az Elcoteq munkásai a Széchenyi téren (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Mintha a tüntetés szervezői érezték volna az elkerülhetetlen véget. A demonstráció reggelén ugyanis ezerötszáztizenöt dolgozójának leépítését jelentette be az Elcoteq pécsi gyárának vezetése a helyi dolgozói érdekképviseletnek.

– Az Elcoteq elnök-vezérigazgatója által nem is olyan régen zászlóshajónak titulált pécsi gyár mára vezéráldozattá vált dolgozóival együtt. Ide vezettek a válság idején a rossz és felelőtlen vezetési döntések, az, hogy az anyavállalat hiteleihez többek között a pécsi gyárat, teljes árbevételét elzálogosították – beszélt az okokról Novodárszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezet vezetője.

Mint részletezte, így most már két hónap alatt kétezer fölé emelkedett a csoportos létszámleépítés keretében elbocsátott emberek száma. A cégvezetésnek az érdekképviselet felé nyújtott tájékoztatása szerint a most érintetté vált dolgozók várhatóan már a közeli napokban megkapják felmondólevelüket.

-------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Mihez kezdjenek az elbocsátott Elcoteq-dolgozók?
-------------------------------------------------------------------------

Novodárszky Béla hangsúlyozta, hogy a szakszervezet mindent elkövet annak érdekében, hogy az elküldött emberek maradéktalanul hozzájussanak járandóságaikhoz: az októberre még esedékes munkabérükhöz, a felmondási pénzhez és a végkielégítéshez. Mindennek együttes összege – beosztástól, a munkaviszony idejétől – függően elérheti akár az 500 ezer forintot is egy-egy ember esetében.

A szakszervezeti vezető kiemelte, levélben fordult az Elcoteq luxemburgi központjához, hogy a cégvagyon védelmével segítsék a dolgozók végkielégítését.

Az Elcoteq Vasas Szakszervezet titkára még a luxemburgi csődbejelentés kapcsán nyilatkozta a Dunántúli Naplónak, hogy a korábbi létszámleépítés, a megrendelők távozása, a termelés folyamatos szűkülése, a fizetések, juttatások akadozása, végül pedig az elbocsátott dolgozók végkielégítésének ki nem fizetése egyöntetűen jelezték, hogy a legrosszabbra is fel kell készülni. Auguszus végén a cég vezetése még határozottan cáfolta, hogy tömeges leépítést terveznének, alaptalannak nevezve az Elcoteq pécsi üzemének bezárásáról szóló híreket.

Családok kerülnek kilátástalan helyzetbe

Az induló figyelmeztető demonstrációnak csaknem véget vetett a hatósági osztály egy illetékesének fellépése, aki egy helyi rendeletre hivatkozva akarta betiltani a korábban más hatóságokkal egyeztetett és engedélyeztetett megmozdulást. Rövid diskurzus után azonban az akadály elhárult, így a tüntetés szónokai használhatták a kiépített hangosítást.

A szakszervezeti felszólalók ráirányították a figyelmet, hogy az elhúzódó válság tudatában különösen kétségbeejtő, hogy egyszerre ezerötszáz baranyai ember – a pécsi gyár év eleji létszámát figyelembe véve pedig több mint háromezer fő – veszíti el állását. Hiszen az eddig munkaviszonyban álló, pénzkereső emberek mögött családok kerülhetnek most nagyon nehéz helyzetbe. Többen szóvá tették, hogy a pécsi városvezetés érdemi reakció nélkül nézte végig az Elcoteq júniustól ismert problémáját, dolgozói nehézségeit.

A Flextronics üzeme jelenthet új esélyt sokaknak

Lapunk információja szerint az Elcoteq képviselői tegnap
a munkaügyi központ illetékeseivel is egyeztettek. Mint ismeretes, a foglalkoztatási szervezet egy remélt európai uniós forrást eredményező programot dolgoz ki a cégtől korábban elbocsátott ötszáz fő elhelyezkedésének elősegítésére. A kialakult helyzetben felmerült, hogy a programot a felmondásukat a közeli napokban megkapó dolgozókra is kiterjesszék. Információnk szerint az egyeztetésen a pécsi önkormányzat is képviseltette magát, és vállalta, hogy élénkíti befektetésösztönzési tevékenységét.

Az érdekképviselet és a munkaügyi központ szerint is jó esély van arra, hogy a Huawei termékeinek gyártására induló Flextronics üzem többeket is felvesz az Elcoteqtől elküldött jól képzett, munkára kész alkalmazottak közül. Arra, hogy az Elcoteq pécsi gyárai újra munkaerőt fogadjanak, csak a csődeljárás lefolytatása után, új tulajdonos jelentkezésével van esély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!