Gazdaság

2012.09.25. 11:03

Biztosra ígér Pécsett a Decathlon - mi a helyzet a töbiekkel?

2013-ben áruházat nyit Pécsett Decathlon - jelentette be a francia sportáruházlánc. A Dunántúli Napló körbenézett: mi a helyzet a többi nagyáruház terveivel? Jön-e az Auchan, az IKEA Baranyába?

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Biztossá vált, amit Baranya megyében már sokan vártak: a Decathlon bejelentette, hogy elindítja pécsi áruházának fejlesztését. Az új egység nyitása jövőre várható.

A francia sportáruház már régóta „szemez” a baranyai megyeszékhellyel, eddig azonban a válság elhúzódó hatása miatt halogatta a pécsi fejlesztés elindítását. A tavalyi kedvező elmozdulás után azonban az idei esztendő első nyolc hónapjában is két számjegyű növekedést ért el a Decathlon Magyarországon, a cég ezért jövőre három új áruház nyitását tervezi vidéki nagyvárosokban. Pécs mellett Nyíregyháza és Szeged a másik két célterület.

Ami a pécsi beruházás előzményét illeti, eddig úgy volt, hogy a déli ipari parkban az ugyancsak előkészítés alatt álló Auchan-fejlesztés szomszédságában épül fel a Decathlon. A Dunántúli Napló értesülései szerint ugyanakkor már korábban felmerült, hogy a sport és szabadidő profilú áruház önálló telken építkezik, a harkányi út keleti oldalán, az autópálya-felhajtó közvetlen közelében. Információink szerint a francia cég a több irányból is kiválóan megközelíthető telket már meg is vásárolta az indítandó fejlesztéséhez.

Egy másik, lapunkhoz ugyancsak eljutott, ugyanakkor hivatalosan meg nem erősített információ szerint felmerült, hogy a Decathlon egy már működő kereskedelmi egységhez kapcsolódóan egy már kész ingatlanba érkezne Pécsett. Ez sem kizárt, ám a cég eddigi vidéki terjeszkedését tekintve elmondható, hogy minden fejlesztés esetében azonos méretű új áruház valósult meg.

A Decathlon érkezése hosszú idő után az első nagyszabású kereskedelmi fejlesztés lesz a baranyai megyeszékhelyen. Az áruházlánc – jelenleg tizenhárom egységből áll – terjeszkedése különösen a sport- és szabadidő-ruházat forgalmazásával foglalkozó kereskedőket érintheti érzékenyen a megyében. Ebben a profilban a Hervis és az Intersport korábbi érkezése már ezt megelőzően is komoly kihívást jelentett a kiskereskedők számára, az eddigi országos tapasztalatok szerint azonban a Decathlon mindenhol tovább élezte a piaci versenyt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ezt a területet szemelte ki a Decathlon az új áruház felépítésére (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Baranyában egyébként félévente tízes nagyságrenddel szűnnek meg kiskereskedelmi üzletek, boltok. A kicsiknek általában csak valamilyen speciális kínálattal, szolgáltatással van esélyük a továbbélésre.

Élénkülés várható a diszkontversenyben

A válság hatásainak lassú lecsengésére utal a diszkont kereskedelmi piac éledezése is a megyeszékhelyen. A terület két főszereplője jelenleg hat – a Lidl négy, az Aldi pedig kettő – pécsi áruházzal rendelkezik, de a terjeszkedési szándékot tekintve úgy tűnik, koránt sincs még vége. Lapunk információja szerint az Aldi a Budai vámot célba véve a keleti városrész kereskedelmi felosztásába kapcsolódna be, ugyancsak Aldi áruház épülhet a Tüzér utcai egykori atlétikapálya helyén is. Újabb Lidl egység építése pedig a belvárosban, a Rákóczi és Alsómalom kereszteződésénél merült fel.

Jövőre az Auchan is újra nekifuthat

Az elmúlt három évben több tervezett, nagy kereskedelmi beruházás is elmaradt, illetve késedelmet szenvedett a baranyai megyeszékhely belvárosában, illetve külső területein. Talán az Auchan tervezett érkezését – a francia üzletlánc a déli ipari parkban vásárolt már korábban egy jelentős, összesen 56 hektáros területrészt – kíséri a legnagyobb érdeklődés, de az utóbbi hónapokban ellentmondásos hírek keringtek az előkészítés alatt álló beruházásról.

„Szó sincs visszavonulásról, továbbra is gőzerővel dolgozunk az Auchan pécsi fejlesztésének előkészítésén” – szögezte le már korábban határozottan lapunk megkeresésére Bernard Guntz, az Auchan Magyarország Kft. beruházási igazgatója. A korábbi területrendezési munkálatok után sikerrel szerezték meg az építési engedélyt is, ami a tervezett előzetes gépészeti fejlesztések elindítása miatt volt fontos.

Az Auchan vidéki terjeszkedését a Cora magyarországi üzleteinek felvásárlása lassította némiképpen. A sikeres akvizíció után azonban a francia cég figyelme újra a hálózatfejlesztésre irányulhat, amiben Pécs előkelő helyen szerepel.

Fékben a barkácspiac, nincs hír az IKEA-ról

Míg 2009 első félévében még a barkácspiac jelentős bővülését jövendölték az országban, ez a kereskedelmi terület szinte teljesen befékezett a fejlesztések területén. Még három évvel ezelőtt is biztosra ígérték az OBI Pécsre érkezését, ám a nagyszabású beruházásnak a városrendezési szabályzók szabtak gátat: a kiszemelt, a távolsági autóbusz-pályaudvar melletti területre nem engedélyezték az áruházlánc „dobozos” megjelenését. A Bricostore is lemondott az Üszög-pusztai áruház építéséről, ahogy a Baumax is inkább meglévő egységének bővítéséről döntött, mint új (Tüzér utca) áruház építéséről.

Nincs hír az IKEA többször felmerült vidéki terjeszkedéséről sem. A lakberendezési áruházláncot rendkívül visszafogott fejlesztési tervek jellemezték az elmúlt években.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!