Gazdaság

2012.09.14. 16:32

Bővítést is terveznek az elektronikai gyártók

Bővülhet a Jabil és a Flextronics pécsi dolgozóinak állománya is, viszont a csődbe ment Elcoteq gyárépületei iránt nincs érdeklődés.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

A Zalaegerszegről érkező riasztó hírek ellenére Pécsett úgy tűnik, nem kell attól félni, hogy az elektronikai gyártó és szolgáltató cégek csökkentenék alkalmazotti létszámukat. A zalai megyeszékhelyen éppen a napokban jelentették be, hogy a Flextronics megválik hatszáz dolgozójától. Ezzel szemben a Pécsett csak valamivel több embert (a Jabil mintegy ötszázat, a Flextronics több mint kétszázat) foglalkoztató elektronikai cégek a korábbi terveikhez igazodva az alkalmazotti létszámuk bővítését készítik elő.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Flextronics jelenleg több mint kétszáz embert foglalkoztat Pécsett (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A Huawei Technologies Hungary-tól származó információ szerint a baranyai megyeszékhelyen minden a cég elképzelései szerint alakul. Vagyis a termelőmunkát végző Flextronics cserkúti üzemében a megrendelések alakulásához igazítják a létszámot, és a cég piaci pozíciót tekintve jó esély van ennek bővülésére. Ezzel párhuzamosan továbbra is előkészítés alatt áll a Huawei új európai logisztikai fejlesztése. A cég további terjeszkedésével kapcsolatos jó hír, hogy a kínai konszern a napokban jelentette be, hogy mintegy kétmilliárd dolláros beruházással egy új fejlesztő bázist hoz létre Angliában.

A pécsi Finn utcai ipari parkban júniusban indult amerikai elektronikai gyártó és szolgáltató cég, a Jabil a piaci lehetőségek függvényében emeli alkalmazotti létszámát. Az őszi bővítés lehetősége továbbra is nyitott, a társaság illetékesei korábban úgy nyilatkoztak, hogy az év végére akár meg is duplázhatják a jelenlegi létszámot.

Ugyanakkor egyelőre továbbra is várat magára, hogy az Elcoteqhez hasonló nagyságú termelő tevékenységű nagyfoglalkoztató érkezzen a városba. A csődbe jutott cég telephelyei, a Finn és a Szilva utcai gyárépület után sincs értékelhető érdeklődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!