Gazdaság

2012.12.20. 18:05

Cigaretta: újabb tiltások

Újabb, a dohánygyártást és forgalmazást érintő szigorítást tervez az Európai Bizottság. Az ízesített, a sodort és az úgynevezett slim (vékony) cigaretta betiltása a BAT Pécsi Dohánygyárat is érintheti.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A hírek szerint 2014-től tiltaná be a mentolos, a sodort és a vékony cigarettákat az Európai Bizottság, a csomagolás felületének háromnegyedét pedig a dohányzástól elrettentő képekkel és feliratokkal kellene ellátni a tervezet alapján. Ágazati értesülések szerint néhány éven belül bevezethetik akár az egységes, márkajelzés nélküli dohánycsomagolást is. Az európai dohánycégekből élénk tiltakozást váltott ki a bejelentés.

A hír kapcsán egyelőre hiába kerestük a British American Tobacco Pécsi Dohánygyár illetékeseit, a cégnél egyelőre nem kívánták kommentálni a társaság működését nyilvánvalóan befolyásoló tervezetet. Áttételesen annyit sikerült megtudnunk, hogy mivel a javaslatot még több fórum – az Európai Tanács, a nemzeti parlamentek és várhatóan a szakmai érdekegyeztető fórumok is – megtárgyalják, a végső döntésig még évek telhetnek el. Mivel csak utóbbi ismeretében várható a dohánygyártók reagálása, ilyen módon rövid távon semmiképpen nem befolyásolja a szereplők, köztük a pécsi gyár termelését, foglalkoztatását.

A pécsi gyár a mintegy ötszáz dolgozójával a térség egyik legnagyobb ipari foglalkoztatója. A cég idén két új üzemcsarnok mellett komoly technológiai fejlesztést is végrehajtott.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Mit szól a sodrós dohány betiltásának tervéhez?
------------------------------------------------------------------------

Már folyik az új trafikok pályáztatása

Az uniós szigorításoknál elÕbb, már a jövÕ év elején érintik a trafiktörvény bevezetése kapcsán bekövetkezÕ változások a hazai dohánypiacot. Mint ismeretes, az eddigi országosan 42 000 elárusítóhely helyett 6–7000 nemzeti dohányboltra szÛkül a kínálat. Baranya 301 településére a lakosságszám alapján várhatóan 430 koncessziós forgalmazóhely jut.

Információnk szerint a hazai dohányipari szereplÕk – közöttük a BAT is – egyelÕre kivárnak. Jelenleg folyik a forgalmazóhelyek pályáztatása, csak annak lezárása után derülhet ki, hogy lesz-e lefedetlen terület a piacon. Forgalmazói jogosítványt csak olyan vállalkozási formában lehet megkapni, ahol a természetes személy korlátlan felelÕsséget vállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!