Gazdaság

2011.11.18. 19:09

Cserkúton készül a termelésre a Flextronics

Nincs akadálya a Flextronics baranyai üzemindításának. A cég az előkészítő szervezőmunka mellett november utolsó napjaira rögzíti az új üzem induló létszámát.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Mint arról hírt adtunk, a korábban az Elcoteq gyártókapacitásaira építő kínai Huawei a Flextronicsban találta meg új együttműködő partnerét. Utóbbi cég pedig egy, korábban az Elcoteq által is használt cserkúti gyártócsarnokot szemelt ki a közös projekt beindítására. Az előkészítés keretében megindult toborzás mellett az elmúlt napok fejleménye, hogy rendbe tették az előtte évekig használaton kívül lévő üzem környezetét is.

Ami a toborzást illeti, első körben azokat az Elcoteqtől elbocsátott embereket keresték és keresik fel, akik a teljes bezárás előtt álló gyáróriás Huawei-gyártósorain dolgoztak, ugyanis esetükben igényelné a legkisebb felkészülést a termelés újraindítása. Ezen túlmenően a Flextronics az elmúlt hetekben hirdetésekben is keresett mérnököket, technikusokat, munkatársakat, kiemelve, hogy minden esetben előnyt élveznek az elektronikai iparban már gyakorlatot szerzett, munkára kész dolgozók.

Az együttműködésben induló üzem mintegy 100 fővel kezdi meg tevékenységét a jövő hónapban. A gyártás, ezen belül az optikai hálózati termékek előállítása ez év decemberében indul, s 2012 közepére mintegy 500 munkahely teremtésével jár. Egy korábbi ígéret szerint az első szállítmány december 5-én hagyja el az üzem kapuit.

Mennek és jönnek

Lapunk információi szerint a baranyai álláskeresők (köztük volt elcoteqesek) többen próbáltak szerencsét a Flextronics zalaegerszegi vagy budapesti gyárában. Néhány visszajelzés szerint a lakhatási körülményeket látva sokan azonnal visszafordultak, de olyanok is vannak, akik a munkalehetőség miatt lakóhelyüktől távol, a cég által bérelt lakásokban, közösségi szállásokon is kitartanak. Információnk szerint a gyártósorokon 80–90 ezres nettó fizetés érhető el, ami túlmunka vállalásával emelhető némileg.

Támogatott munka

A munkaügyi központ információi szerint a Flextronics munkaerőigényt nem jelentett le Baranyában. Ennek elsődleges oka, hogy a cég maga végezte a toborzást, mégpedig lapunk értesülései szerint a két hónap alatt több mint kétezer embertől megváló Elcoteq, illetőleg

a Baranyában jelen lévő munkaerő-kölcsönző cégek adatbázisaira hagyatkozva. Biztos forrásból tudjuk, hogy a Flextronics hivatalosan is érdeklődött, hogy milyen támogatott konstrukcióban bővíthetné termelőlétszámát a cserkúti gyárban.

a Baranyában jelen lévő munkaerő-kölcsönző cégek adatbázisaira hagyatkozva. Biztos forrásból tudjuk, hogy a Flextronics hivatalosan is érdeklődött, hogy milyen támogatott konstrukcióban bővíthetné termelőlétszámát a cserkúti gyárban. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!