Gazdaság

2016.02.17. 09:03

CSOK-robbanás várható és drágulás minden fronton

Az új projektek tömeges indulására, a régi, félbemaradt társasházi építkezések gyors befejezésére, a magánerős építés térnyerésére, no és az árak jelentős drágulására számítanak a családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a CSOK elterjedése kapcsán a szakértők – derült ki a Takarékbank és az FHB Bank szakmai fórumán Pécsett.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

A legfrissebb felmérések szerint megyénkben mintegy 2300 eladó ingatlant tartanak nyilván, aminek mindössze két százaléka felel meg a CSOK feltételeinek. Nem kell nagy jóstehetség tehát ahhoz, hogy ez az arány jelentősen növekedni fog. A már beadott igénylések is erre engednek következtetni, hiszen a többi megyéhez hasonlóan Baranyában is nagyon nagy az érdeklődés.

A CSOK feltételrendszerének – szabályainak, szükséges engedélyeinek, kockázatainak és következményeinek – megismerésén túl a szakértők nagyon fontosnak tartják, hogy az építkezők tisztában legyenek a várható piaci folyamatokkal. Ugyanis a támogatás miatt nemcsak az új ingatlanok, a hozzájuk köthető telkek árai emelkednek majd (már most is), hanem az építőanyag-árak, illetőleg a kivitelezési költségek. Utóbbi kapcsán hallani olyan hírekről, hogy a referenciák alapján megkeresett kivitelezők némelyike legkorábban csak 2017 tavaszára vállal új munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!