Gazdaság

2013.09.17. 18:46

Csökkentenék Pécsett a helyi adók mértékét

Csütörtökön módosíthatja a város képviselő-testülete Pécs adórendszerét. Több területen csökkentenék a terheket.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Ismét módosíthatja a pécsi helyi adókra vonatkozó szabályait a város képviselő-testülete. A sok változás közül néhányat, talán a legtöbbeket érintőket emeljük ki. Jövőre az 50 négyzetméternél kisebb lakás vonatkozásában négyzetméterenként 100 forintra csökkentenék az adót, a jelenlegi felére.

Hirden, Vasason, Pécs-Somogyon, Szabolcsfaluban, Nagyárpádon és Rácvárosban a magánszemély tulajdonában álló, üzleti célt részben sem szolgáló lakás után az adó mértéke 100 négyzetméterig 200 forint lenne. A szociális otthonban élők lakására 50 százalékos kedvezményt vezetnek be, ha a lakás sem a családtagok által, sem bérleti szerződéssel nem lakott.

A termelési célra szolgáló építmények vonatkozásában az adó mértéke a 2013. évi 800 helyett 600 forint/négyzetméter lehet, amivel a termelő cégeket támogatnák. Kedvezményt kaphatnak a szakmunkástanulót gyakorlati képzőhelyként foglalkoztató cégek, de a műemlék épületek tulajdonosai is. A mezőgazdasági kertes zónában lévő építményt életvitelszerűen lakásként használóknak 50 százalékos kedvezményt vezetnének be, a magánszemély tulajdonában lévő – üzleti célt nem szolgáló –, nem lakás céljára szolgáló építmény után 500 helyett 400 forint lenne az adó négyzetméterenként.

Páva Zsolt polgármester érdeklődésünkre azt mondta, nem bűnbánat ez a részükről, a kezdetektől egy rugalmas új adórendszert terveztek, amelyet minden évben felülvizsgálnak, s helyet adnak a legfontosabb és leginkább jogos felvetéseknek. Mindemellett a lakossági és ellenzéki kritikákat is elfogadja, valóban voltak korábban kisebb-nagyobb méltánytalanságok a különböző helyi adók tekintetében, de az továbbra is alapvetés, hogy a közteherviselésből mindenkinek ki kell vennie a részét.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Az adóbevételek szempontjából Pécs a középmezőnyben van a nagyvárosok között. Ön szerint magasak-e Pécsen a helyi adók?
---------------------------------------------------------------------------

A Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és az ÖPE képviselőinek adóváltozásokkal kapcsolatos véleményéről szerdai Dunántúli Naplóban olvashat. A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!