Gazdaság

2008.01.26. 16:40

Döbbenet: 40-45 ezres fűtésszámlák

Megdöbbentek a központi fűtéses lakásokban élők Komlón, amikor kézhez kapták a legutóbbi fűtésszámlát.

K. E. I.

Az összegek ugyanis 40-45 ezer forintra rúgtak, még az egyéni mérőórával rendelkezők esetében is.

Vida Jánostól, a Komlói Fűtőerőmű Zrt. igazgatójától megtudtuk, ez még mindig a tavalyi, 92 százalékos gázáremelés eredménye. Mint mondja, az előző évi enyhe időjárás után most valóban tél van, így fűteni is jobban kell – a lakók pedig szembesülnek a valódi árakkal. Annak, hogy a környező kisebb városokban mégis olcsóbb a fűtés, az igazgató szerint a korszerűtlen komlói fűtőrendszer az oka. A komlói erőmű maga, a hőközpontok és a vezetékek nagy része elöregedett, emellett nagyok a szállítási távolságok, akár több kilométer is lehet az erőmű és a lakások között. Ebből adódóan a hőveszteség megnő, és a szolgáltatás drágul. Végül a házak hőszigetelése és a lakók igényei is befolyásolják a végösszeget.

Kiderült, ezek a számlák még nem tartalmazzák a januári 5 százalékos gázáremelést, így további drágulásra kell számítani. Az erőmű most azt tervezi, hogy szénnel és biomasszával fűtene gáz helyett, amely csökkentené a kiadásokat. Erre azonban legkorábban jövő évben kerülhet sor. Addig, ha marad a hideg, maradnak a magas számlák is.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!