Gazdaság

2011.11.08. 19:46

Drága a gázolaj: jönnek az ügyeskedők?

Ismét csúcsot dönt a gázolaj ára, átlagosan 421 forintba kerül. Horvátországban 35 forinttal olcsóbban tankolhatunk.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Lassan szertefoszlanak a dízellel hajtott autók melletti érvek: amennyiben nem fordul a tendencia és nem lesz a gázolaj ismét olcsóbb mint a benzin, már nem lesz jelentős a különbség az üzemeltetésükkel kapcsolatos kiadásokat illetően.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Literenként már harmincöt forinttal kerül kevesebbe az üzemanyag a horvát kutaknál (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Szerdán újabb csúcsot döntve már átlagosan 421 forintba kerül a honi kutaknál a dízel, egyes helyeken – például az autópályák mentén – pedig már 440 forintot is kérnek érte. A horvát határ közelében élő dízeleseknek így már ismét érdemes átruccanniuk tankolni: bár a benzin átlagosan ugyanannyiba kerül mint itthon, a gázolaj viszont 386 forintba, vagyis literje 35 forinttal olcsóbb. Ötven literes üzemanyagtartály esetén a megtakarítás 1750 forint. Hat-literes átlagfogyasztással számolva, ha 30 kilométert autózik valaki a tankolásért és vissza, az 694 forintba kerül, tehát több mint ezer forintot spórol. Viszont tíz tankolásnál ez már igen jelentős különbözetet, tízezer forintot jelent.

Bár a baranyai horvát–magyar határszakaszt illetően az utóbbi időszakban ritkán érkeztek hírek csempészetről – elvétve a Dunán fordult elő, hogy hajósok lebuktak adózatlan üzemanyaggal –, nem kizárt, hogy a piaci folyamatokat az ügyeskedők is megpróbálják majd kihasználni, hiszen a remélt haszon számukra kecsegtető lehet. Ennek jelei másutt már mutatkoznak, Zala megyében a közelmúltban például több ezer liter Szlovéniából csempészett olajjal bukott le egy magyar kisteherautó vezetője.

--------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön elautózna-e külföldre az olcsóbb üzemanyagért?
--------------------------------------------------------------------

Más módon idehaza ugyan nem lehetetlen, de nem is túlságosan egyszerű olcsóbb, nem legálisan vásárolt gázolajra szert tenni. Miután a kiskapukat bezárták, legfeljebb lopásból származó dízel üzemanyaggal lehet némileg kisebb összegért feltankolni.

Bealkonyult a HTO-nak, és ezzel az olajszőkítésnek is

A 90-es évek elejétől kezdődően hatalmas – egyes becslések szerint 100 milliárd forint körüli – károkat okoztak a költségvetésnek az úgynevezett olajszőkítők. Az akkoriban állami támogatással megvásárolható, lényegesen olcsóbb háztartási tüzelőolajat gyárilag színezték, hogy ne lehessen használni a gépkocsikban üzemanyagként.

Erre a ferrocén nevű vegyületet használták, amelynek hozzáadásával a tüzelőolaj alkalmatlanná vált arra, hogy gépjárművek üzemanyagaként használni lehessen, ugyanis tönkretette a motort.

A szőkítők azonban egy viszonylag egyszerű eljárással – savazással – kivonták a ferrocént, és ezután már drágább üzemanyagként adhatták el az energiahordozót, az üzlet pedig extraprofitot hozott. A háztartási tüzelőolaj és a gázolaj árát viszont 1995 májusában egységesítették, így már nem volt tovább értelme az ügyeskedésnek. Később magát a háztartási tüzelőolaj forgalmazását is megszüntették. Az olajszőkítők többségének kilétére soha nem derült fény.

Ami a tankban elfér

A szabványos, nem átalakított tankban elférő üzemanyag és egy, legfeljebb tízliteres hordozható tartályba férő mennyiség minden további nélkül áthozható a határon. Fontos tudnivaló azonban, ha ezt később akár a tankból, akár a tartályból lefejtik és tárolják, felhalmozzák, az már önmagában is jogsértő, az meg különösen, ha el is adják. Mindez a jövedéki törvény előírásaiba ütközik, amelynek megsértéséért súlyos pénzbírság vagy akár szabadságvesztés is kiszabható.

Kiknek jár kedvezmény?

Október 1-jétől 13 forinttal, 110 forintra emelkedett a gázolaj jövedéki adója literenként. Az adó emelésével párhuzamosan a fuvarozók a gázolaj árából a jelenleginél 13 forinttal többet, 19,5 forintot igényelhetnek vissza. A fuvarozók-nak idén januártól jár a kedvezmény, cserébe ígéretükért, hogy itthon tankolnak. A mezőgazdasági termelők továbbra is hektáronként 97 liter gázolaj után kapnak jövedékiadó-visszatérítést, de a jelenlegi 80 helyett 82 százalékot.

Máté Balázs (Dunántúli Napló) Ami a tankban elfér A szabványos, nem átalakított tankban elférő üzemanyag és egy, legfeljebb tízliteres hordozható tartályba férő mennyiség minden további nélkül áthozható a határon. Fontos tudnivaló azonban, ha ezt később akár a tankból, akár a tartályból lefejtik és tárolják, felhalmozzák, az már önmagában is jogsértő, az meg különösen, ha el is adják. Mindez a jövedéki törvény előírásaiba ütközik, amelynek megsértéséért súlyos pénzbírság vagy akár szabadságvesztés is kiszabható. Kiknek jár kedvezmény? Október 1-jétől 13 forinttal, 110 forintra emelkedett a gázolaj jövedéki adója literenként. Az adó emelésével párhuzamosan a fuvarozók a gázolaj árából a jelenleginél 13 forinttal többet, 19,5 forintot igényelhetnek vissza. A fuvarozók-nak idén januártól jár a kedvezmény, cserébe ígéretükért, hogy itthon tankolnak. A mezőgazdasági termelők továbbra is hektáronként 97 liter gázolaj után kapnak jövedékiadó-visszatérítést, de a jelenlegi 80 helyett 82 százalékot. Literenként már harmincöt forinttal kerül kevesebbe az üzemanyag a horvát kutaknál (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!