Gazdaság

2008.01.30. 08:48

Egy százalék: hárman is 15 millió felett kaptak

Három baranyai civil szervezet is sokat profitált tavaly az egyszázalékos felajánlásokból. Mindegyiküknek 15 millió forintnál magasabb összeget ajánlottak fel az adózók.

Babos A.

Három baranyai civil szervezetet lehet kiemelni az
ún. egyszázalékos felajánlások alapján, ők 15 millió forintnál magasabb összeget kaptak az adózóktól tavaly – tájékoztatta lapunkat Marton Ferenc, az APEH baranyai sajtóreferense. A „Top 3” mellett létezik még a „Top 30” is: azok a megyei alapítványok, civil szervezetek, amelyek részére legalább egymillió forintot ajánlottunk fel.

A sajtóreferens – nevek említése nélkül – annyit mondhatott még el, hogy a kedvezményezettek köre évek óta nagyjából változatlan Baranyában, ahogy az erőviszonyok is hasonlóak, a sorrendben azonban természetesen évről évre van eltérés. A legtöbben az egészségüggyel és az állatvédelemmel foglalatoskodó szervezeteket támogatják. Mi azonban – az APEH honlapján elérhető nyilvános adatsor alapján – elmondhatjuk, kik kapták a legtöbb pénzt a megyében (lásd táblázatunkat).

A sajtóreferenst arról is kérdeztük, mi lehetett az oka annak, hogy – amint arról korábban beszámoltunk – voltak szervezetek, amelyek csak nemrég tudták meg, valójában mennyi pluszból is gazdálkodhatnak. Azt a választ kaptuk, hogy az APEH-nek az első tájékoztató levelet ősszel kell kiküldenie, ám az még nem a végleges adatokat tartalmazza.
Tavaly mintegy 55 ezren, kb. minden második adózó ajánlott fel 1 százalékot, s 37 ezren a plusz egy százalékot (egyháznak vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak). Összesen 921 szervezetet 238 millió forinttal támogattak így.

Top 3 - a tizenötmillió feletti civi lszervezetek

Szemem Fénye Alapítvány - 19.161.243 Ft

Tölösi Péter Alapítvány - 16.485.806 Ft

Misina Állatvédő Egyesület - 16.331.703 Ft

Tölösi Péter Alapítvány - 16.485.806 Ft

Misina Állatvédő Egyesület - 16.331.703 Ft -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!