Gazdaság

2015.05.11. 12:39

Eladó gyárépület, üres ipari telkek Pécsen

Gazdátlannak ugyan nem mondható, mégis elhagyatott ipari épületek, lebontott gazdasági objektumok látványa rontja a városképet.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A meglehetősen tartalmas listán elég, ha csak a legnagyobbakat vesszük számba, azok is jól mutatják a megyeszékhely gazdaságának helyzetét. A Délhús, a MiZo, a Kesztyűgyár annak idején Pécs gazdaságának zászlóshajói voltak, egyenként is több mint ezer embernek adtak munkát. Közülük ma már csak az elsőben folyik termelő tevékenység, de már tudjuk, hogy ott sem sokáig, hiszen a mohácsi nagyvágóhíd megépülésével a pécsi húsüzemben is megszűnik a munka.

A bezárt gyárak, ipari ingatlanok – például pont a Délhús és a Bőrgyár – körzetében felmerült, hogy új városfejlesztési koncepciót (intézményi negyed, új egyetemi campus) indítanak, a lebontott tejüzem telkén uszoda, szálloda építésére voltak tervek, ám ezek megvalósulásának nyoma sincs. Napjaink egyetlen pozitív példája a Szilva utcai gyártelep új gazdára találása – a pécsiek közöl nagyon sokan várják, hogy az Elcoteq egykori csarnokait az amerikai Harman újra belakja.

MiZo-telephely. Az egykor több mint 1500 embernek munkát adó, a Csányi-birodalomhoz tartozó üzemet tíz évvel ezelőtt zárták be. Az ingatlanadó hírére az épületeket lebontották, a telket eladásra hirdetik.

Harman (volt Elcoteq)-telephely. Ma még üresen áll, de a remények szerint néhány hónap múlva több száz embernek ad munkát a csődbe ment finn multinacionális cég után négy éve bezárt, Szilva utcai gyáregyüttes.

Délhús-telephely. A rendszerváltás idején a régió legnagyobb vágóhídja, húsfeldolgozója ma már alig 200 embernek ad munkát. Az üzemet várhatóan egy-másfél éven belül bezárják, az ingatlan sorsa bizonytalan.

Agora (egykori) telephely. Lassan tíz éve már, hogy lebontották a megváltozott munkaképességű emberek ezreit foglalkoztató üzemet. A helyére egyetemista apartmanházat terveztek, de ebből még nem lett semmi.

Bőrgyár-telephely. A pécsi ipari hagyományokat is őrző nagy bőrgyár több kisebb részre darabolódott, a termelés folyamatosan szűkül. Az elhagyott épületek hasznosítására tett erőfeszítések eredménytelenek.

Szigeti úti autószerviz. A közepes és kis cégek is nagy számban hagyták fel telephelyeiket az elmúlt években. Ennek egy példája a Szigeti úti autószerviz, ami a sikertelen privatizáció, majd egy tűzeset után maradt üresen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!