Gazdaság

2008.11.21. 07:11

Elkerülő út: Kertváros felszabadulhat

Jó esély van rá, hogy a leghosszabb, Pécset és Szentlőrincet is elkerülő szakaszon folytatódjon kétsávos útként az M60-as sztráda. A hírek szerint a szaktárcánál már forrásokat keresnek erre a változatra.

Nyaka Szabolcs

Az elmúlt időszakban többször foglalkoztunk azzal a témával, hogy ha az épülő M60-as sztráda Pécstől délre véget ér, az rendkívül nagy problémát okozhat a Kertvárosban élőknek. De egy nagyobb tehermentesítő út hiánya érzékenyen érintheti Szentlőrincet is. A minisztérium kérésére készült egy tanulmány, amely több lehetőséget, elkerülőút-építési nyomvonalat vizsgált a gond megoldására. Olvasóink az elmúlt napokban többször e-mailban, telefonon is érdeklődtek, hogyan áll ez az ügy, hiszen a Kertvárosban már most is nagyon nehéz közlekedni.

A Dunántúli Napló kérdésére Tasnádi Péter, Pécs polgármestere elmondta, folyamatosak a tárgyalások a közlekedési tárcával, s ismeretei szerint a minisztérium a legbővebb, nemcsak Pécset, hanem Szentlőrincet is elkerülő változatot támogatja. Az út az autópálya végpontjától, vagyis az 58-as úttól indulna, és Szentdénes közelében térne vissza a 6-os főútra. A polgármester közölte, tudomása szerint a források átcsoportosítása folyik, s hamarosan a hivatalos bejelentés is megtörténhet a tárca részéről. Jelenleg miniszterváltás zajlik, ez is befolyásolja a történéseket.

Ezt az információt erősítette meg Szentlőrinc polgármestere is. Győrvári Márk elmondta, az elmúlt időszakban többször tárgyalt a minisztérium, illetve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetőivel, s a szakma is ezt a legbővebb verziót támogatja. Így várhatóan megépülhet az az út, amelyért Szentlőrinc már 6-7 éve lobbizik.

[caption id="" align="aligncenter" width="472"] A tervezett elkerülő út
[/caption]

A tervek szerint 2x1 sávos gyorsforgalmi út készülne, ahol a legnagyobb megengedett sebesség 110 kilométer. A költségei – a beépített műtárgyaktól függően – akár 15-20 milliárdra is rúghatnak, de mint Győrvári Márk polgármester ecsetelte, még mindig ez az olcsóbb megoldás. Ha ugyanis ez nem épül meg, a megnövekvő forgalom miatt Pécsnek és Szentlőrincnek is kellene külön elkerülő út, s meg kellene erősíteni a 6-os főút burkolatát.

Tehermentesítés egy városrészen keresztül

A Kertvárosban élők már 2000-ben, a tehermentesítő út tervezésekor nehezményezték, hogy az út átvezet a városrészen. Akkor olyan ötlet is felmerült, hogy a földkéreg alá vezetnék az utat. Ez nem valósult meg, ám 2006-ban az elkerülő félgyűrű befejeződött. A forgalom hatalmas a több tízezer ember lakta városrészben, halálos gázolás is történt, s bár azóta kihelyeztek villogókat, sebességmérőket, gyalog átkelni az érintett szakaszon most sem könnyű. Szakértők szerint ha nem lesz megoldás, tovább romolhat a helyzet, hiszen az M60-as a város déli részén véget ér, a forgalom befut Kertvárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!