Gazdaság

2007.08.30. 15:16

Emelkedőben a menzadíjak

Akár tíz százalékkal drágulhatnak az iskolai és óvodai menzák, mivel az étkeztetők követni kényszerülnek az alapvető élelmiszerek áremelkedését.

Kozma Ferenc (DN)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Rövidesen minimum 8-10 százalékkal megemelkedik az ebéd ára, de az is lehet, hogy többel, hiszen az áremelkedéseknek még nincs vége (képünk illusztráció)
[/caption]Az idei szárazság okozta mezőgazdasági gondok, áremelkedések és a tetemes infláció kihat az iskolai menzákra is. A diákétkeztetést végzők már számolnak. Úgy tűnik, hogy rövidesen minimum 8-10 százalékkal megemelkedik az ebéd ára. De lehet, hogy többel, hiszen az áremelkedéseknek még nincs vége, s csak a betakarítási szezon végén derül ki, hogy valójában menynyit is kéne emelni. Így aztán alig akad olyan önkormányzat, ahol ne kéne rövidesen közgyűléseken foglalkozni óvodai-iskolai étkeztetés költségeivel.

Egyetlen örömhír: a baranyai önkormányzatok jó része többnyire olyan szerződéseket kötött az étkeztetőkkel, hogy évente egyszer, az év elején foglalkoznak a menzaköltségekkel. Így például Pécsett úgy szerződtek a szolgáltatókkal, hogy minden év elején a közgyűlés határozza meg az adott évre szóló árakat. Notaisz Jánosné, a pécsi iskolaszolgálat igazgatója lapunknak elmondta, hogy e miatt szeptember elsejétől nem lesz a megyeszékhelyen áremelés. Ám a szolgáltatói nyomásnak nehéz lesz ellenállni. Jelenleg Pécsett egy iskolai ebéd ára 218 forint, a napközisek pedig – napi háromszori étkezésért – 331 forintot fizetnek, de legfeljebb csak néhány hónapig. A város egyik legnagyobb étkeztetője, a Mevid Rt. kereskedelmi igazgatója úgy véli, hogy a jelenlegi beszerzési árakkal lehetetlen az iskolaév végéig kihúzni. Peti Bálint szerint rövidesen tárgyalni kell erről az önkormányzattal. Emelkedett a liszt, a kenyér, a tej és sokféle élelmiszer között a gyümölcsök, zöldségek ára is, s a hírek szerint további áremelkedések várhatók. Így bár megegyeztek, hogy a KSH által szolgáltatott inflációt tekintik az árkorrigálások zsinórmértékének – tavaly ez 3,9 százalék volt –, ám az élet közbeszólt.

A megye nagyvárosaiban is gond a menzadíj. Talán Siklós az egyetlen, ahonnan dr. Marenics János polgármester jelezte: sikerült a közétkeztetésben az év első felében a jó beszerzési pozíciókkal annyit megtakarítani, hogy december 31-ig nem lesz emelés. Aztán majd meglátják. Mohácson viszont a képviselő-testületnek mihamarább foglalkoznia kell a témával: tíz százalék körüli emelésre számítanak. Gondjuk, hogy az ingyenétkezők, vagy csak a menzaköltség felét fizetők különbözetét az állam nem kompenzálja, így a városi költségvetés terhe nőni fog. Dr. Vaskó Ernő komlói jegyző hasonló véleményen van. Bár szeptember elsejétől még a korábbi díjakat szedik be, az egykori bányászvárosban sem fogják tudni sokáig a jelenlegi ebédpénzen etetni a gyerekeket.

Tízezer ebéd naponta

A megyeszékhely óvodáiban 4000 ebédet főznek naponta, ám csak 3200 apróság szüleinek kell fizetni érte, a többi a szociális rászorultság miatt ingyenkosztos.

Az általános iskolai étkeztetésben 5600 kisdiákot fogadnak. Köztük 3000 fő napközis térítéses ellátást kap, s vagy az egészet, vagy csupán a díj 50 százalékát fizetik ki a szüleik, anyagi helyzetük függvényében, ezer általános iskolás napközis pedig teljesen ingyen étkezik. Az 1600 menzás közül mindössze 27-en étkeznek ingyen.

Az ebéd 218 forint, a napközi pedig 331 forint naponta.

Mibe kerül a liszt?

A prognózisok szerint a ma már 73-75 forintba kerülő liszt ára az év végére elérheti a 125 forintot is. Az agrár-érdekképviseletek 250 milliárd forintra becsülik az aszálykárt, aminek 20-40 százalékos, általános élelmiszerár-emelkedés lehet a következménye.

A hús, a tej és egyéb alapvető élelmiszerek árának növekedése miatt a napokban az EU mezőgazdasági biztosa „felelős árpolitika alkalmazására” szólította fel a szupermarketeket.

Az elmúlt hónapokban a KSH rendszeresen 8,5 százalék körüli fogyasztóiár-emelkedésről számolt be.

Az általános iskolai étkeztetésben 5600 kisdiákot fogadnak. Köztük 3000 fő napközis térítéses ellátást kap, s vagy az egészet, vagy csupán a díj 50 százalékát fizetik ki a szüleik, anyagi helyzetük függvényében, ezer általános iskolás napközis pedig teljesen ingyen étkezik. Az 1600 menzás közül mindössze 27-en étkeznek ingyen.

Az ebéd 218 forint, a napközi pedig 331 forint naponta. Mibe kerül a liszt? A prognózisok szerint a ma már 73-75 forintba kerülő liszt ára az év végére elérheti a 125 forintot is. Az agrár-érdekképviseletek 250 milliárd forintra becsülik az aszálykárt, aminek 20-40 százalékos, általános élelmiszerár-emelkedés lehet a következménye.

A hús, a tej és egyéb alapvető élelmiszerek árának növekedése miatt a napokban az EU mezőgazdasági biztosa „felelős árpolitika alkalmazására” szólította fel a szupermarketeket.

Az elmúlt hónapokban a KSH rendszeresen 8,5 százalék körüli fogyasztóiár-emelkedésről számolt be. Rövidesen minimum 8-10 százalékkal megemelkedik az ebéd ára, de az is lehet, hogy többel, hiszen az áremelkedéseknek még nincs vége (képünk illusztráció) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!