Gazdaság

2016.02.19. 14:42

Energia: Bóly meglépte, amit senki más

Magyarországon egyedülálló módon külső támogatás nélkül épít naperőművet Bóly, ahol nem ez az első megújuló energiás fejlesztés.

Kaszás Endre (DN)

A tervek szerint már idén rácsatlakozik az országos hálózatra az 500 kW kapacitású bólyi telep. – A beruházás előkészítésének utolsó fázisában vagyunk – számolt be az újdonságról a Dunántúli Napló érdeklődésére Hárs József.

A polgármester elmondta, hogy a fejlesztésre kiszemelt területet – a Bólyról Nagynyárád felé kivezető úttól délre fekvő domboldalt – már körbekerítették, és a szükséges tereprendezési munkálatokat is elvégezték. A közbeszerzési tendereztetés után a napokban döntenek a kivitelező kilétéről, hogy mielőbb megindulhasson a beruházás kivitelezése.

És hogy miben egyedülálló a bólyi naperőmű beruházása? Legfőképpen abban, hogy bár az ilyen jellegű fejlesztésekre lehetőség van uniós támogatásra pályázni, a kisváros önkormányzata mégis saját erőből valósítja meg a mintegy 210 millió forintos építkezést.
– Azért döntöttünk így, mert ilyen módon van lehetőségünk érvényesíteni a megtermelt villamos áram leadásánál a zöldenergia előállításáért járó többletjuttatást. Számításaink szerint hosszú távon így mindenképpen jobban jár a településünk a naperőmű működtetésével. A befektetésből befolyó pénzt pedig további fejlesztésekre fordíthatjuk – fejtette ki a naperőmű beruházásának részleteit Hárs József.

Nemcsak a várost gyarapító beruházásokban, hanem az alternatív energia alkalmazásában is jó példával szolgál Bóly. Két éve már valamennyi saját intézményét energiatakarékos megoldással fűti a város. Az önkormányzat eredményes energiagazdálkodási koncepciójának köszönhetően két újabb kisnaperőművet helyeztek üzembe – az egyiket a Montenuovo Nándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tetőszerkezetén – az elmúlt időszakban, illetve újabb létesítményeket kapcsoltak rá a termálvizes fűtési rendszerre. Utóbbiak közé tartoznak az ipari parkban lévő új csarnokok, a buszmegálló várója, valamint a kiskastély folyamatosan benépesülő épülete is. Így már minden önkormányzati intézménybe bekötötték az energiatakarékos fűtési rendszert.

A családok átmeneti otthonában faapríték tüzelésű kazánt szereltek fel, illetve az iskolában is hasonló berendezés biztosítja hidegebb napokon a szükséges többlet hőenergiát.

Díjat is kaptak

A termálvízre, a napenergia befogására, illetőleg az energiatakarékos eszközök használatára fókuszáló fejlesztésekkel Bóly a környezetvédelemhez is jelentősen hozzájárul. Többek között ennek köszönhetik második helyezésüket a Megújuló Energiaforrások Nemzetközi Bajnokságán. A város pár éve az ötezer fő alatti települések kategóriájában kapta meg az elismerő európai címet, és azóta is folytatta fejlesztéseit.

Új termálkút is lesz

Tavaly megkezdődtek az új termálkút létesítésének előkészületei. A már termelő kúttól északnyugatra fekvő telket szemelték ki a fejlesztésre, kezdeményezték annak átminősítését, hogy a beruházás minél előbb elindulhasson. Az előkészítés alatt álló új kút fúrása a termálhálózat bővítését – többek között a tervezett sportcsarnok ellátását is innen oldanák meg –, valamint az egyre bővülő termálhálózat üzembiztonságának növelését eredményezheti Bólyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!