Gazdaság

2008.01.26. 11:26

Eurómilliókat hozhat a horvát partnerkapcsolat

Munkacsoport alakul a határon átnyúló EU-s alapok minél jobb kihasználására, derült ki Kresimir Bubalo eszék-baranyai főispán, és Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökének pécsi megbeszélése után.

Ny. Sz.

Hargitai János elmondta, idén várhatóan olyan források nyílnak meg, amelyek lehetőséget biztosítanak a magyar és horvát partnereknek is több programra. Ezek összértéke mintegy 20 millió euró, azaz nagyjából 5,1 milliárd forint, azaz van miért dolgozni. Az önrész várhatóan 15 százalék lesz. Hargitai János elnök közölte, Baranya megye készített egy „étlapot” arról, melyek lehetnek azok a témák, amelyekben pályázati lehetőséget látnak. Ide a múzeumi programok, a gasztronómia és a borturizmus fejlesztése vagy éppen a munkaügyi programok is bekerülhetnek, de várják a horvát megye javaslatait is. A két fél egy héten belül szakmai csoportot alakít, kidolgozzák a közös javaslatokat, egy hónapon belül pedig konkrét előterjesztések születhetnek.

Kresimir Bubalo, a horvátországi Eszék-Baranya zsupánság első embere hangsúlyozta, térsége eddig is sokat köszönhet Baranyának, hiszen így sikerült a legtöbb előcsatlakozási forráshoz jutniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!