Gazdaság

2016.05.23. 11:04

Évekig befejezetlen házaknál jelentek meg ismét a melósok

Nemcsak új építkezések indultak tavasszal Pécsen, hanem évek óta befejezetlen ingatlanokba, félbehagyott beruházásokba is visszaköltözött az élet.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Pécsett a Régi-Kertvárosban az egykori laktanya területén, a Rigóderben, de a Szigeti városrészben is dolgoznak olyan ingatlanok fejlesztésén, amelyeket még évekkel ezelőtt kezdtek el és hagytak félbe.

– A piacnak egy természetes reakciója ez. Hét évig szinte semmi nem történt az ingatlanpiacon, így most az élénkülés a leggyorsabban befejezhető, értékesítésre ajánlható lakások, házak befejezésével kezdődik – mondta lapunk érdeklődésére Pentz Mihály ingatlanszakértő.

De mint a szakember hozzátette, derűlátásra adhat okot, hogy lesz utánpótlás. Erről árulkodnak az idén beadott engedélyezési kérelmek, illetőleg az a fejlemény, hogy a hírek szerint újra van munkájuk, vannak megbízásaik az építész tervezőirodáknak. Lassú elmozdulás tapasztalható az ingatlanok árában is, ugyanakkor a tarifák még messze nincsenek a válságot megelőző szinten.

Lendület hét év pangás után

A megkérdezett ingatlanszakértők egybehangzó véleménye szerint a piacon tapasztalható élénkülés mögött csak nagyon kis hányadban áll a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése. Sokkal inkább a 2009 óta tartó pangás, ami nemcsak arra volt jó, hogy a szereplők magukhoz térjenek a devizahitelek terhe okozta sokkból, hanem arra is, hogy újra kezdődjön a megfelelő arányú önerő képzése. Utóbbit jótékonyan segíti, hogy annyira alacsonyak a bankbetéti kamatok és egyéb befektetési hozamok, hogy egyre többen látják biztos – és jobban fialó – helyen a pénzüket ingatlanban lekötve. Ezt mutatja az is, hogy az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt a befektetési célú lakásépítés, aminek Pécsett további lendületet ad az egyetem külföldi hallgatói létszámának tervezett növelése is.

Érdekes számok, baranyai adatok

– Baranyában folytatódott a lakásépítések számának növekedése, 2015-ben 192 új otthon készült el, 9,1%-kal több, mint 2014-ben.

– Az új otthonok mintegy felét vállalkozások, 43%-át természetes személyek, a fennmaradó hányadát helyi önkormányzatok finanszírozták. A lakások közül minden harmadikat saját használatra építették, többségében (58%) azonban értékesítési céllal készültek.

– Az új otthonok 40%-a családi házban, 53%-a többszintes, többlakásos épületben kapott helyet, 12 lakást nem lakóépületben alakítottak ki.

– Visszaesett a használatba vett lakások átlagos alapterülete. A 2014. évi 111 m²-rel szemben 2015-ben 82 m² átlagos alapterületű lakások épültek.

– Tavaly 244 lakásépítési engedélyt adtak ki, amely kétharmada az előző évinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!