Gazdaság

2007.12.17. 12:01

Főzőgáz légköbméter szerint

Sokan mérgelődnek, hogy a főzésre-sütésre használt gázt a lakás légköbmétere alapján kell fizetni. Mások, akik kihasználják a lehetőséget, „pótfűtenek” a négylapossal, a sütővel, nem panaszkodnak az átalányfizetés miatt.

Babos Attila

Két köbméter gáznál többet bizonyosan nem használ el, hisz nagyon sokat spórol – állítja az a 77 éves pécsi, az Ifjúság úton élő hölgy, aki – miután 63 négyzetméteres lakásban él – 17,6 köbméterről kap számlát. A nyugdíjas, egykori szakszervezeti dolgozó idős özvegyasszony, aki szellemi frissességét máig megőrizte, minden lehetséges céggel, hatósággal, képviselővel levelezett már, vagy kereste fel őket személyesen is, mondván, igazságtalannak tartja, hogy nem az elhasznált mennyiséget kell fizetnie. Számláján – ahogy Pécsett nagyjából még tizennyolcezer család számláján is – annyi áll: mérés nélküli gázszolgáltatás, ám ő a Magyar Energia Hivataltól (MEH) kapott részletes tájékoztatásból jól tudja, mekkora mennyiség után kell fizetnie. Mivel ezekben a lakásokban nincsen gázóra, a lakások légköbmétere alapján számláz a szolgáltató a vonatkozó jogszabályok alapján. Van ugyan mód arra, hogy felszereljenek bárkinél, egyedileg, kérésre gázórát, ám ennek roppant költségei vannak, nem igazán érné meg a dolog. A MEH is erre hívta fel levelében a szépkorú hölgy figyelmét, jelezve számára, hogy 53 800 forintba kerülne az egyéni gázóra. Ezt amiatt is drágállja a hölgy, mert három hónapra ma 5470 forint gázdíjat fizet.

Miután a nyugdíjas néni lapunkat is megkereste problémájával, mi is érdeklődtünk a hatóságnál, a MEH-nél. Farkas Zoltánné, a Gázár-előkészítő Osztály vezetője is azt hangsúlyozta, hogy nem éri meg gázórát felszereltetni, mert az drága. Ő úgy számolt, a legolcsóbb készüléket alapul véve is, közel harmincezer forintot taksálhat a műszer telepítésének összege, amelyet utána legfeljebb tízévente cserélni kellene. Ha ezt a szolgáltatóknak kötelezővé tennék – mivel nagyjából 400 ezer lakást érint az ügy országosan – az számításaik szerint legalább négy-öt forinttal megdrágítaná a gázszolgáltatás árát köbméterenként. Az osztályvezető szerint a hölgynek a gázártámogatás mellett az önkormányzathoz kellene fordulnia segítségért, ha sokallja a számlát. A néni viszont azt mondja, neki nem segély kell, arra azért nem szorul rá, a rendszert azonban igazságtalannak tartja. Kérdésünkre, miszerint ezekben a lakásokban a gázár kiszámításának a képletébe a lakás légköbmétere mellett nem lenne-e lehetséges beépíteni azt is, hogy hányan élnek az adott otthonban, Farkas Zoltánné azt felelte, ez csak tovább bonyolítaná az ügyet, hisz a lakásokban folyamatosan változik, hányan élnek, annak nyomon követése szinte lehetetlen lenne.
A főzőgáz ellen a használók többsége nem tiltakozik. Vannak, akik az óra hiányában kiegészítő fűtésre használják a konyhai négylapost és a sütőt, míg mások elvállalják az egész családnak a sütést, mondván nem kerül plusz fizetendő energiába.

A gázórát a reklamálóknak maguknak kell fizetniük

„Pécsett mintegy 18 ezer lakásban használják ügyfeleink a gázt csupán főzésre, amely után törvényileg meghatározott átalánydíjat fizetnek” – kaptunk tájékoztatást az E.ON Dél-dunántúli Gázszolgáltató Zrt.-től. „Ilyen esetben azonban olyan alacsony a havi fogyasztás, hogy nem érné meg ezekben az otthonokban gázmérőt felszerelni. A mérőórás lakásokban, házaknál ugyanis alapdíjat is kell fizetni, az pedig eleve többe kerül, mint maga az átalánydíj” – magyarázta el a szolgáltató annak okát, miért is nem tartják szükségesnek a mérés szerinti díjfizetésre történő átállást. Ha valamelyik ügyfelük azonban ezeknek a tényeknek az ismeretében is ragaszkodik a mérés utáni elszámoláshoz a köznyelvben csak „főzőgázként” emlegetett szolgáltatás esetében is, akkor az ehhez szükséges átalakítási terveket és a mérőhely kialakítását is el kell végeztetnie – írják. Az ezzel kapcsolatos költségek azonban őket terhelik. Szakembereik csak ezek után tudják felszerelni a szükséges, hitelesített mérőórákat – tették hozzá végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!