Gazdaság

2012.08.23. 10:46

Ha állás miatt költözünk, támogathat az állam

A megyéből nem csak külföldre, hanem az ország másik végébe is sokan mennének dolgozni – eddig azonban nehézségekbe ütközött a lakhatás, a megélhetés.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Egy új kormányrendelet-tervezetet szerint az, aki az otthonától legalább száz kilométerre talál állást, és odaköltözik, másfél évig állami támogatásban részesülne. A lakásbérleti, illetve a közüzemi díjakhoz való hozzájárulást várhatóan néhány ezren élvezhetik majd. Az állam eddig a közlekedés támogatásával segítette a mobilitást, a munkavállalók egyéni vagy csoportos személyszállítási támogatást vehettek igénybe.

Valószínűleg sok baranyait is érintene az új rendelet, hiszen sokan kényszerültek a megyétől távol munkát vállalni. Egy komlói családapa például a győri Audi-gyárban kapott állást, miután korábbi munkahelye, az Elcoteq bezárt. Mint mondja, sokáig számolgattak otthon, megéri-e több száz kilométerre utazni, ott külön háztartást fenntartani, illetve hazajárni. Végül nem volt más választásuk, így elköltözött, igaz, a fizetésből csak egy szobát tudott bérelni úgy, hogy haza is tudjon küldeni.
Ha minden a tervek szerint alakul, ő és más Győrben dolgozók most előnyhöz juthatnak majd, hiszen az új lakhatási támogatást illetően a győri ipari térségből már érkezett megkeresés az illetékes szaktárcához: 160 embert tudnának elhelyezni, ha a kormány elfogadja a rendeletmódosítást.

Magyarországon ugyan nincs arról statisztika, hogy a munkavállalók hány százaléka nem a lakóhelyén vagy annak közvetlen környezetében dolgozik, ám az Eurostat adatai szerint nagyjából 4 százalékról lehet szó. Vagyis a magyarok nem szeretnek az otthonuktól távol munkát vállalni, esetleg el is költözni emiatt. A munkahelyek hiánya azonban egyre több családot kényszerít vándorlásra, így az elmúlt években megnőtt azoknak a száma is, akik tartós külföldi tartózkodás miatt hagyták el a megyét.

Ha beváltják az ígéretet, helyben is lehet munka

HA MEGVALÓSULNAK a tervek, talán nem is kell majd az állami támogatással foglalkoznia a baranyaiaknak. Legutóbb egy hónapja hangzott el ugyanis, hogy a Huawei fejlesztene Pécsett. A hírek szerint Zhang Chunxiang, a cég alelnöke azt közölte, hogy egy 800–1000 fős munkahelyet teremtő beruházásba kezdenek Pécs és Komló térségében. A kínai menedzser a cég tervei között egy új termék bevezetését, illetve a már korábban bejelentett logisztikai bázis kiépítését említette.

A HUAWEI Technologies több mint négy éve van jelen a baranyai gazdaságban: cég az Elcoteq partnereként érkezett a megyébe, az azóta csődbe ment finn társaság pécsi gyárában két gyártósoron is a távol-keleti megrendelő számára folyt a termelés.

INFORMÁCIÓINK SZERINT újabb részletekről azóta nem érkezett hír. Pedig az Elcoteq 2011-es bezárása óta – amely több mint 1500 munkavállalót érintett (korábban ennél is többen dolgoztaik a finn cégnek), és az egekbe repítette a munkanélküliségi rátát – ez lehetne az egyik legnagyobb új beruházás a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!